12/02/15 07:43
(http://www.klassa.bg/)

НАТО оставя 12 000 бойци в Афганистан догодина

 Министрите на външните работи на държавите от НАТО решиха вчера да оставят 12 000 бойци от алианса в Афганистан догодина. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че новата мисия на НАТО в Афганистан, която започва от 1 януари, няма да промени насоката си, няма да бъде бойна, а ще цели предоставяне на обучение за местните сили за сигурност. Мисията няма да бъде само в Кабул, а ще обхване и афганистанските провинции.

Сегашното решение ограничава наполовина прогнозирания мащаб на мисията, тъй като завчера Столтенберг изрази очакването в Афганистан да останат около 20 000 бойци на НАТО.

В наш интерес е Афганистан повече да не бъде рай за терористите, заяви генералният секретар. По неговите думи това е причината НАТО да търси пари за заплати в афганистанските служби за сигурност в следващите години.

Вече няма нужда от Русия за логистичната подкрепа на мисията ни в Афганистан, защото мисията ще бъде много по-малка занапред, заяви Столтенберг в отговор на въпрос. До неотдавна НАТО използваше руска територия за наземния пренос на част от оборудването за своите военни в Афганистан.

Столтенберг обеща в сряда да съобщи новини за Грузия "във връзка с политиката на отворените врати". Той уточни, че в момента се подготвя изявление по този въпрос от срещата на външните министри, без да дава повече подробности.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване