12/02/15 08:38
(http://www.klassa.bg/)

Постоянната комисия на ПАСЕ прие предложената от България Декларация за препотвърждаване на принципите на европейското единство и сътрудничество

 Постоянната комисия на ПАСЕ прие предложената от България Декларация за препотвърждаване на принципите на европейското единство и сътрудничество. Постоянната комисия, която действа от името на Асамблеята между пленарните сесии, заседава на 27 ноември 2015 г. в София.
 
Предложението за приемане на декларация по повод 40-ата годишнина от подписването на Заключителния акт от Хелзинки е внесено от Джема Грозданова в Страсбург на 29 септември 2015 г. В документа се подчертава значението на Заключителния акт за европейското единство и сътрудничество.
 
В декларацията ПАСЕ призовава за свикване на Среща на европейските държавни глави и министър‐председатели, на която страните‐членки да отговорят на българското предложение и да препотвърдят на най‐високо политическо ниво ангажиментите си спрямо общите ценности и принципи на демокрацията, човешките права и върховенството на закона. Такива срещи в историята на Съвета на Европа е имало само три – във Виена през 1993 г., в Страсбург ‐ през 1997 г. и във Варшава – през 2005 г.
 
Приемането на декларацията е позитивен знак, показващ европейското единство и сътрудничество, заяви ръководителят на българската делегация в ПАСЕ Джема Грозданова. В изказването си пред участниците във форума тя изрази надежда, че „гласът на Асамблеята, издигнат тук, в София, може да възроди европейския дух на сътрудничество и братство между народите на Европа“.
 
Джема Грозданова подчерта, че периодът, в който България поема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа, е белязан с много предизвикателства. След 50 години мир, сътрудничество и реинтеграция в Европа след Втората световна война и Студената война, сега сме изправени пред множество конфликти, които очевидно нарушават принципите и ценностите, завещани ни от бащите-основатели на Европа, посочи тя.
 
Джема Грозданова заяви, че терористичните актове, вълната от мигранти и общото неспазване на международното право, задължават членовете на Асамблеята да намерят начин за справяне с тези нови предизвикателства. Според нея значението на девиза на българското председателство „Съединението прави силата“ трябва да бъде свързан с намирането на решения. Бихме искали да предложим този девиз на Европа, защото вярваме, че това е най-добрият начин да се изправим пред новите реалности, добави ръководителят на българската делегация в ПАСЕ.
 
В Софийската декларация са разгледани отново основните принципи и ценности на Съвета на Европа, които промениха континента, като замениха конфликтите със сътрудничество, заяви Джема Грозданова. Смятаме, че е нужно да препотвърдим, че ще зачитаме идеалите и ценностите, основаващи се на хуманност, демокрация, спазване на човешките права и зачитане върховенството на закона, подчерта тя. Тези ценности ще гарантират демокрацията, без която няма социална или икономическа сигурност, заяви ръководителят на българската делегация.
 
Министърът на външните работи Даниел Митов представи пред парламентаристите приоритетите на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа - защитата на правата на децата и на хората в неравностойно положение, както и защита на медийните свободи. Те попадат в трите основни стълба, на които е стъпил Съвета на Европа – демокрация, върховенство на закона и човешки права, коментира външният министър. Той изрази надежда България да успее, успоредно с вниманието към динамичната геополитическа ситуация, да обърне достатъчно внимание и на приоритетите, които си е поставила като страна-председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване