12/02/15 18:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Премиерът обясни на министрите как се действа при сигнал за бомба и обяви инцидента за "учебна тревога"


На днешното правителствена заседание министър-председателят Бойко Борисов  обясни на министрите как се действа при сигнал за бомба и обяви вчерашния инцидент на летище "София" за "учебна тревога", от която институциите да си направят изводите как да действат занапред, се разбира от стенограмата от част от заседанието, разпространена от правителствената пресслужба.

По думите на Борисов вчера ситуацията се е развивала като реалити шоу - пред очите и камерите на журналистите, докато спрямо пътниците не е била проявена грижа, а държавата с часове е била в истерия.

Той изтъкна, че "службите вчера действаха добре", но изтъкна и тяхна грешка - че не са издигнали т. нар. паравани, за да препречат видимостта към обекта, в който се е предполагало че има взривно вещество.

"Когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките", каза Борисов.

Той припомни на министрите правилото, че "се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане".

"А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно. Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?! Да не говорим – хората, които идват и питат: "С каквото сте дошли – с това ще си отидете". Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости", възмути се премиерът.Той даде пример и с действията на полицията при терористичните актове в Париж, която е направила кордон през няколко преки от мястото на инцидента, а "който иска да предава". 

Борисов, който е бил главен секретар на МВР в кабинета "Сакскобургготски",  призова "да извлечем поуките от този инцидент и да си направим, както се казва, учебна тревога".

От думите му се разбира, че тази сутрин по темата е проведена оперативка и са набелязани мерки по летищата да се отработи план за действие, за да "няма такива неща".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване