12/03/15 08:05
(http://www.klassa.bg/)

SpaceX ще се опита да приземи следващата си ракета Falcon 9 на твърда земя

 При следващото изстрелване на ракета Falcon 9 американската компания SpaceX ще се опита да я приземи обратно на твърда земя, пише The Verge. До момента фирмата е извършвала опити само за кацане в океана на плаващи платформи, но сега целта е да започне да приземява ракетите си на на космодруми на сушата. При успех приземяването ще бъде първата крачка към разработката на ракета Falcon 9 за многократно изстрелване.
Новината съобщава представител на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) в космическия център “Кенеди” в щата Флорида. “Планът им е да се опитат да канцнат тук на Кейп Канаверал,” казва Каръл Скот. По думите й наскоро тя е разговаряла по тази тема с един от директорите на SpaceX. SpaceX от своя страна отказва да потвърди информацията.
През изминаващата година компанията се опита да приземи първата степен на Falcon - високo 14 етажа тяло, което съдържа основните двигатели и по-голямата част от горивото. Обикновено ракетните корпуси се отделят след изстрелването и не могат да се използват повече. Това прави цената на комерсиалните космически полети твърде висока, тъй като за всяко изстрелване се строи нова ракета. Приземяването на част от ракетата ще позволи на SpaceX да я използва повторно, без да конструира напълно нова летателна машина.
Приземяването на Falcon 9 би било сериозен технологичен пробив, въпреки че няма да бъде първото вертикално кацане на ракета. Миналата седмица компанията Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос приземи ракета New Shepard, след като я изпрати в суборбита. Постижението на Blue Origin е исторически момент, но SpaceX се опитва да извърши нещо значително по-сложно, тъй като Falcon 9 е много по-бърза и е на по-голяма височина, когато започва връщането си към Земята.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване