12/03/15 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Археолози може да са открили тунел към древна гробница на ацтекски владетел

  Мексикански археолог съобщава, че екипът му е открил подобен на тунел коридор, който вероятно води към две запечатани камери, пише CBS News. Това може да е поредната глава от търсенето на все още неоткрита гробница на ацтекски владетел.
Смята се, че ацтеките са кремирали тленните останки на вождовете си в периода от 1325 до 1521 година, но досега мястото, където кремираните останки са положени не е намерено. Експерти, които не са участвали в проучването посочват, че откритието в Тепло Майор в Мексико Сити би било от изключително значение.
Националният институт за антропология и история обявява, че екип под ръководството на археолога Леонардо Лопез Лухан е открил 8.4-метров тунел, водещ към центъра на кръгла платформа, където се смята, че мъртвите владетели са били кремирани. Входът на тунела е бил запечатан с 3-тонен скален къс. При вдигането му през 2013 година, учените са открили кухо пространство, съдържащо скъпи и в същото време зловещи дарове.
В съда за жертвоприношения е имало златни орнаменти и кости от орли и малки деца. Намерени са два черепа на деца на възраст между 5 и 7 години заедно с първите три прешлена от гръбначния стълб, което предполага, че са били обезглавени. Наред с това един от членовете на екипа е забелязал, че коридорът вероятно води по-навътре в церемониалната платфома, където, според писмени сведения от испански конкистадори, владетелите са били погребвани. Оказало се е, че коридорът е широк 45 сантиметра и висок 1.5 метра. „След като скалите и пръстта бяха изнесени, видяхме, че той води директно към сърцето на платформата,“ казва Лопез Лухан. „В края на коридора има нещо, което прилича на две стари зазидани врати.“ Коридорът е бил запълнен отново за около две години, тъй като работата е продължила при едно от местата за достъп до руините.
„Очевидно трябва да разкрием отново коридора и да разберем какво се крие зад двете зазидани врати,“ пише Лопез Лухан. „Хипотезата е, че там ще има две малки камери с урни, съдържащи праха на мексикански владели, но тя може да се окаже и погрешна.“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване