12/03/15 12:00
(http://pik.bg)

Барбалов: Споразумението с „Топлофикация” ще укрепи дружеството

Барбалов: Споразумението с „Топлофикация” ще укрепи дружеството

Споразумението, което беше одобрено от Общинския съвет, е изключително важно за бъдещето на „Топлофикация”. Това заяви Дончо Барбалов зам.-кмет на София по повод подписаното споразумение между БЕХ и „Топлофикация” София ЕАД.

Със споразумението се гарантира безпроблемната работа на дружеството като на първо място се уточнява размерът на задълженията между БЕХ и „Топлофикация”. Говорим за задължения, натрупани над 10 години като първите датират още от 1998 г. по договор за доставка на газ с „Булгаргаз”. Така че уточнява се размерът на задълженията, на второ място се урежда как те ще бъдат изплатени по една структура, която е максимално изгодна за дружеството и която няма да натовари излишно платците, които са потребителите на топлинна енергия в София, посочи той.

Относно лихвата Барбалов посочи, че тя е максимално добрата, която може да бъде постигната у нас в този момент. Става дума за 20 години и петгодишен период, в който ще бъдат изплащани само лихвите. Лихвеният процент, по който ще бъдат изплащани задълженията, е 3.25%. В момента лихвите не се изплащат, а се натрупват, което е голям проблем, защото наказателната лихва е много по-голяма. От друга страна това, че тези задължения не са били обслужвани, е създавало и опасност да бъдат заведени дела към „Топлофикация”.

През тези пет години „Топлофикация” ще може да изпълни инвестициите в инфраструктура, от която дружеството има голяма нужда, обясни Барбалов. Според него с тях дружеството ще подобри услугата си и ефективността си, а от там и финансовото си състояние и така след пет години ще може да обслужва и главницата по тези задължения. Мисля, че сме постигнали много добър резултат и от тук нататък остава ръководството на дружеството да работи за подобряване на финансово състояние на дружеството, допълни той.

Барбалов посочи и че общината е била подпомогната от Министерство на енергетиката и ръководството на БЕХ, които позитивно са участвали в тези преговори, които се водят от началото на годината. В рамките на дискусията преди да бъде прието това предложение Иван Илиев от ГЕРБ посочи, че при задължения в размер на 503 млн. лв. лихвата трябва да е по-ниска. В отговор обаче Трайчо Трайков от Реформаторския блок заяви, че лихвата е максимално добра и изгодна за „Топлофикация”. Кметът Йорданка Фандъкова също се включи в дискусията и заяви, че това е изгодно споразумение, защото вече са уточнени задълженията и защото вече има решение за изплащането на тези задължения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване