12/03/15 10:25
(http://www.klassa.bg/)

Варицела и скарлатина в пловдивските детски градини

 По 40 хлапета от забавачките в Пловдив се разболяват на седмица от варицела или скарлатина, съобщиха от Районната здравна инспекция. Според лекарите пикът на шарката е точно в есенно-зимния сезон.

"Варицелата се причинява от вирус, който се разпространява по респираторен път. Докато избие обривът, децата се оплакват от главоболие, безапетитие, температура. След това се появяват подутини с големината на леща, пълни с безцветна течност", обяснява шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" д-р Моника Троянчева. По думите й мехурчетата завяхват за 3-4 дни, като задължително децата трябва да бъдат у дома. Възрастните в семейството със слаб имунитет обаче могат да пипнат херпес зостер, чийто причинител е вирусът на варицелата. Появяват се същите пъпчици, но те вече са болезнен, тъй като са по хода на нервите. В такива случаи на болния се назначава антибиотично лечение.

Скарлатината се вихри в пловдивските детски градини наравно с варицелата и се разпознава по обрива, наподобяващ гъша кожа. Водещите симптоми са силно зачервено гърло, висока температура и променена лигавица.

"След преболедуване от скарлатина много важно е в продължение на 2-3 месеца да се проследяват урината и кръвта, за да се види дали микробът е унищожен", уточнява д-р Троянчева. Лаборанти от РЗИ ходят на място в детските градини, за да взимат проби от хлапетата и персонала. При положителна антибиограма вирусоносителят остава вкъщи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване