12/03/15 08:15
(http://www.dnevnik.bg/)

Великобритания започна да нанася удари по "Ислямска държава" в Сирия


Четири изтребителя "Торнадо" на британските ВВС са извършили първите си въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, е потвърдило Министерството на отбраната, предаде Би Би Си.

Ударите дойдоха няколко часа след като британският парламент одобри ударите с 397 гласа за и 233 против след 10 часов дебат.

Изтребителите са излетели от базата "Акротири" в Кипър, като са поразили шест цели в петролно поле, контролирано от "Ислямска държава", в източна Сирия, предаде Би Би Си.

Министерството на отбраната е потвърдило, че изтребителите са се завърнали в базата след "първата офанзивна операция в Сирия и проведени удари".

Кореспондентът на Би Би Си Джонатан Бийл заяви, че първата двойка изтребители е напуснала базата с по три ракети Paveway всеки и са се върнали малко преди 03:00 GMT без тези оръжия.

Самолетите са използвали и специално оборудване за фотография на далечно разстояние. Безлилотен дрон Reaper непилотирания също е бил използван по време на мисията, за да се осигури разузнаване.

Министерството на отбраната се очаква да даде подробности за своите цели по-късно в четвъртък.

Атаките по петролната инфраструктура са част от стратегията да се лишат екстремистите от тяхното финансиране и приходи.

Британските ВВС вече извършват операции срещу "Ислямска държава" в Ирак.

След гласуването, премиерът Дейвид Камерън заяви, че депутати са "взели правилното решение да запазят сигурността на страната", но опонентите му твърдят, че решението е било грешка.

Общо 66 депутати от опозиционната Лейбъристка партия са подкрепили правителството.

Междувременно американският президент Барак Обама приветства решението на парламента във Великобритания, която по думите му е "един от най-ценните партньори в борбата с "Ислямска държава".

Обама приветства също изявлението на германското правителство, че Германия ще съдейства с максимум 1 200 военни в международната операция срещу групировката,

Базата "Акротири" е една от двете суверенни британски територии в Кипър, който е бил британска колония до 1960 г. Военновъздушната база се намира само на 107 км от сирийските брегове. От септември 2014 г. базата се използва за въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Северен Ирак.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване