12/03/15 08:39
(http://www.dnevnik.bg/)

Двама от заподозрените за нападението в Сан Бернардино са убити от полицията


Един мъж и една жена, заподозрени в участие в стрелбата в Сан Бернардино в Южна Калифорния, при която загинаха 14 души и бяха ранени 17 в агенция за социални услуги в сряда, са били убити при престрелка с полицията няколко часа по-късно, съобщиха властите.

На пресконференция тази сутрин полицията идентифицира двамата като 28-годишния гражданин на САЩ Саид Фарук и 27-годишната Ташвин Мелик.

За момента няма официална информация за причината за стрелбата, която стана по време на коледно парти. Фарук е работил като инспектор в здравния отдел на общината в Сан Бернардино и е присъствал на партито. Той е напуснал сградата като се е върнал около час по-късно и е открил стрелба по присъстващите.

Група на защита на правата на мюсюлманите по-рано обяви, че единият от стрелците е Саид Фарук, позовавайки се на мъж, който се е представил за роднина на Фарук и е заявил, че няма представа какво би могло да мотивира нападението.

Заподозрените са избягали от мястото на стрелбата в Сан Бернардино, на около 100 км източно от Лос Анджелис, и са загинали в престрелка няколко часа по-късно, когато полицията спира колата им. Един полицай е бил ранен.

Масовото убийство беше извършено по време на парти по повод края на годината, организирано от персонала на агенцията за социални услуги за инвалиди в Сан Бернардино.

Според първи информации, изнесени от началника на полицията в Сан Бернардино Джеръд Бъргуан, по време на партито избухнал спор и един от присъстващите напуснал тържеството. После на място се появили няколко души, които открили огън по празнуващите, посочи Бъргуан, без да уточнява дали става за двама или трима нападатели.



Говорителката на местната полиция, сержант Вики Сервантес пък каза, че свидетели са разказали за между един и трима нападатели, предаде Асошиейтед рес.

Четири часа след атаката полицията прихванала на магистрала черен автомобил 4x4, за който подозирала, че превозва предполагаеми заподозрени за атаката и между хората в колата и полицията започнала престрелка. Двама души - мъж и жена - са били ликвидирани. Те били в паравоенни дрехи и носели автомати и пистолети.

Трети човек е бил арестуван, но засега не е доказано, че той е замесен в атаката, посочи Джеръд Бъргуан и добави, че около колата, в която са били ликвидирани двамата основни заподозрени, е имало "подозрителни неща, будещи безпокойството на полицията". Заради това са били повикани специализирани екипи за обезвреждане на експлозиви, които с помощта на робот са проникнали в колата и са извадили оттам само тялото на единия убит заподозрян, а тялото на втория убит лежало до автомобила.

Дейвид Баудих, помощник-директор на регионалното бюро на ФБР , заяви, че властите все още не са изключени вероятността стрелбата да е акт на тероризъм.

"Това е възможност, но не сме сигурни" каза той пред репортери. "Очевидно е, че най-малкото имаме ситуация от терористичен вид", каза той по-рано.



Масовата стрелба се различава от останалите масови убийства, извършени досега в САЩ. При нея има няколко извършители, а в другите случаи ставаше дума най-често за един извършител с душевни проблеми, често пъти.

Според Джеръд Бъргуан стрелците са подготвили нападението си, като че ли са били на мисия, предаде Франс прес. Стрелбата потресе американския президент Барак Обама, който изказа съболезнования на семействата на жертвите. Той изрази съжаление, че подобни масови стрелби се повтарят в САЩ и нямат еквивалент на други места по света.

Равносметката от това масово убийство го превръща в най-тежкото от декември 2012 г., когато неуравновесен младеж уби 26 души в училището Санди Хук в град Нютаун, в щата Кънектикът, от които 20 бяха деца, а 6 бяха преподаватели, отбелязва Франс прес.

Заради убийството училищата в Сан Бернардино получиха инструкции да не пускат децата навън, а жителите на градчето да не излизат. В Сан Бернардино, който е на един час път от Лос Анджелис и който е с население от 214 000 души, са разположени стотици членове на силите на реда, подкрепяни от агенти на ФБР.

В процеса на търсене на виновните за новото нападение органите на реда са стигнали и до дом в съседния град Редландс, но Боудич посочи, че федерални агенти и местни полицаи все още са проникнали вътре, защото се опасяват, че там може да има експлозиви, посочва "Ройтерс".

В самата социална агенция, в която беше извършено масовото убийство, били открити няколко подозрителни неща, в това число и едно за което се предполага, че може да е потенциално взривно устройство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване