12/03/15 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Експерти: Москва и Анкара едва ли ще си проговорят скоро

 Руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган така и не се видяха в Париж на срещата на високо равнище на ООН по климата, но пък направиха редица резки изявления, които, според експерти, не оставиха на лидерите шанс за примирение.
Докато не се смени режимът

„Много трудно ще бъде да се възстанови това равнище на сътрудничество между Турция и Русия, което те имаха преди инцидента със Су-24, защото то бе градено с „не малко усилия“ от началото на нулевите години”, отбелязва в интервю за „Руски дневник“ старшият преподавател в катедрата по обща политология на Висшата школа по икономика, арабистът и специалист по мониторинг на конфликти Леонид Исаев.

„Рязката декларация на Путин, която предизвика достатъчно резки изявления от турска страна, е в състояние за години да прекъсне общите мостове“, посочва експертът, и сега руско-турските отношения ще се насочат към нулата. Разбира се, подобна конфронтация в крайна сметка не е изгодна нито на Русия, нито на Турция, нито на НАТО, чиято членка е Турция, но за да се забрави кулоарната реторика на климатичната среща на високо равнище, сега ще бъде необходима „минимум смяна на режима“: прекалено лично се възприемат подобни изказвания и от двете страни.

Тюркологът и директор на Центъра за изучаване на изтока в международните отношения и публичната дипломация Владимир Аватков също е съгласен, че само смяна на режима ще позволи да се излезе от тази криза. Разбира се, не бива да се отъждествят турският режим и турският народ, предупреждава той. „Да, турският режим се солидаризира с тероризма, когато свали нашия самолет, но ние трябва да мислим за бъдещето“. Турция все пак едва ли ще бъде забравена като перспективен партньор.

Намесата на НАТО

Дали руско-турският разрив ще повлияе на сътрудничеството между действащите сили в Сирия? На този въпрос добър отговор даде самият Путин в Париж, отбелязва водещият научен сътрудник на Института по световна икономика и международния отношения към Руската академия на науките Виктор Надеин-Раевски: каква ти широка коалиция, когато на теб ти нанасят удар в гърба? При все това Русия е заинтересована от борбата срещу „Ислямска държава“ и не се отказва от сътрудничеството с французите.

Нещо повече, на този фон едва ли си струва да се чака влошаване в борбата срещу тероризма в Сирия. В действителност ситуацията само се подобри, посочва Надеин-Раевски. Появата на системата ПВО С-400 в Сирия коренно промени разпределението на силите: радиусът на действие на радарните системи покрива на практика всички участъци на фронта, турските самолети предпочитат да не навлизат в тази зона на действие на локаторите и се страхуват да бомбардират районите, където са дислоцирани отрядите на народната самоотбрана на сирийските кюрди.

„Турците ги бомбардираха на практика всеки ден, а тези отряди в действителност водят много ефективна борба с ислямистите на своята територия“, казва Надеин-Раевски.

Нещо повече, според него, ако действията на Турция силно възпрепятстват съвместната борба на страните-партньорки срещу „Ислямска държава“ в Сирия, то НАТО може да се опита да отстрани Анкара от този процес.

„В Сирия и без това ситуацията е напрегната, и ако там се задълбочи конфликтът по линията Русия – Турция, то това ще е само от полза за „Ислямска държава“. Алиансът, макар и да продължи да взема страната на турците, както стана в случая с бомбардировача, ще направи всичко възможно, така че страните да не преминат в по-остра конфронтация“, казва Исаев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване