12/03/15 07:39
(http://www.klassa.bg/)

Жители от халифата на "Ислямска държава" разказаха за упадъка му

 "Ислямска държава" обеща на мюсюлманите, които станат част от халифата висока заплата и безопасност. Сега обаче присъединилите се жители на Сирия и Турция бягат от контролираните от терористите територии.
Както съобщава телевизионният канал "Звезда", позовавайки се The New York Times, жителите от завоюваните от ИД територии отбелязват моралното и социално разложение сред екстремистите.

Все по-често хората плащат на контрабандисти, за да ги превозят през контролно-пропускателните пунктове в съседни страни. 

"Много хора бягат. "Ислямска държава" иска да построи ново общество, но то неминуемо ще се провали", разказа учителка от град Дейр-ал-Зур, избягала през миналия месец в Турция. 

Когато в града било закрито правителственото училище, жената обучавала децата със собствени сили, докато не се появили джихадистите. 
Веднага я накарали да носи закриващи цялото и тяло черни дрехи и и забранили да преподава на учениците музика и рисуване. Известно време се опитвала все пак да обучава, но се отказала, когато екзекутирали няколко други учители.

Заради острата липса на професионалисти, терористите заставят местните жители да изпълняват работа, за която нямат опит. Например,в един от контролираните от ИД градове медицински услуги извършва бивш строител, а в детското отделение пък е данъчен инспектор. 

В Рака се наложило да бъде закрита Националната болница след като повечето от лекарите избягали. А забраната мъжете да лекуват жени остави жителките на цял град без медицинска помощ. Затова джихадистите накарали акушерките да изпълняват задълженията на квалифицирани лекари.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване