12/03/15 18:25
(http://www.dnevnik.bg/)

Камерън потърси подкрепа от Борисов за голяма реформа в Европейския съюз


Британският премиер Дейвид Камерън потърси при посещението си в София подкрепа от Бойко Борисов за готвещата се голяма реформа в Европейския съюз. След едночасовия разговор между двамата, Камерън обяви, че по-късно този месец на Европейски съвет ще бъде обсъдено началото на реформи в съюза.

"Няма да можем лесно да решим, защото това е голям, амбициозен и смел дневен ред. Не очаквам съгласие през декември, но няма да спираме да натискаме газта, за да поддържаме същата скорост", заяви британският гост и уточни че става дума за реформи във всички области.

Посещението на Камерън е първото на британски лидер в България от 16 години. По темата за европейската реформа той подчерта, че Великобритания иска да е по-конкурентен източник за ръст на свободната търговия, като посочи за пример споразумението между ЕС и Виетнам от тази година.

"Обсъдихме икономическите реформи и фискалната дисциплина на България, но и темата за сигурността, отбраната и борбата с контрабандата, като съюзници в НАТО", посочи Камерън. Той добави, че за една година има 9% ръст на търговските отношения между двете страни, което се дължи на добри резултати, след действия на българските управляващи.

По темата за повишаване на сигурността на външните граници на съюза британският премиер заяви, че Великобритания ще продължава да подкрепя операцията в Сирия и съседните и държави. Вече била одобрена и финансова помощ за Сирия от 1.1 млрд. лири. "По шест цели всяка вечер нашата войска удря в Ирак и Сирия", добави Дейвид Камерън.

Той заяви, че утре ще посети българско-турската граница и посочи, че британски гранични полицаи помагат в Гърция и Италия. По повод терористичните заплахи Камерън поиска от България по-добър обмен на информация за списъците с пътници и повече мерки за борба с незаконната търговия, включително и на оръжие.

Бойко Борисов заяви, че фискалната дисциплина на България се оценява в Европа, защото така се спира развитието на континента на две скорости, но въпреки това са нужни по-смели и добри решения в тази сфера, за да бъдат догонени развитите страни.

"С Дейвид имаме добро приятелство и се подкрепяме при взимането на решения в Европа", заяви Борисов. Той добави, че на миналия Европейски съвет е изнесъл урок по география на останалите европейски лидери, за да им покаже, че българската граница с Турция е по-дълга от тази на Гърция.

Борисов изрази задоволство, че Великобритания помага в кохезионната политика на съюза, с пари по която са изградени у нас метрото, магистралите и са подпомогнати социалните политики и конкурентноспособността.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване