12/03/15 08:20
(http://www.klassa.bg/)

Манфред Вебер: България пази границите си по-добре от Гърция

 България се справя по-добре от Гърция в охраната на границата си с Турция под натиска на имигрантския поток. Тази категорична оценка даде председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер на среща с журналисти, организирана от българския евродепутат Ева Паунова. В същото време обаче той бе скептичен за скорошно приемане на страната ни в Шенген, но посочи като причина самата система, която в настоящата ситуация трябвало първо да се стабилизира и едва след това - разширява.
„В борбата срещу терористите трябва да се заложи не на националната изолация, а на сътрудничеството”, категоричен бе още Вебер в отговор на въпрос на Агенция Монитор. Като една от спешните стъпки той посочи своевременната обмяна на информация и изготвянето на единен европейски списък с потенциалните терористи. И уточни, че в момента всяка страна си имала своя база данни, което спъвало антитерористичните мерки.
Като следващ ключов приоритет Вебер посочи справяне със ситуацията в самата Сирия със силите на широка международна коалиция, която задължително да включва и самите сирийци, Иран и Саудитска Арабия. „Не бива да се повтаря грешката след 11 септември, когато се обяви едва ли не кръстоносен поход”, подчерта шефът на  групата на ЕНП и обясни, че християни и мюсюлмани трябва да са заедно срещу радикализма. Той приветства и подхода на френския президент Франсоа Оланд след кървавите атентати в Париж за военна солидарност на европейско ниво и умишлено избягване на формата НАТО, за да останат отворени вратите както за страните в самия конфликтен регион, така и за Русия. Той определи и като грешка свалянето на руския самолет от Турция. Вебер подчерта обаче, че за момента не стои въпросът за предприемане на сухопътна операция срещу Ислямска държава. Битката ще се води от самите сирийци и мюсюлманите от региона, а международната коалиция ще помага по въздух и с доставки на оръжие.
„Не трябва да позволим на страха да победи”, призова Вебер всички европейци. И подчерта, че ако променим начина си на живот, това ще означава, че терористите са ни победили. Затова той апелира да продължим да ходим на ресторанти, театър, кино и футболни мачове, както сме го правили и преди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване