12/03/15 08:17
(http://www.klassa.bg/)

Минералните води докарват кислороден глад

 

Бъбречни болки, ако ги пием повече от месец

Минералните води, колкото и да са полезни за редица заболявания, могат да бъдат и изключително опасни. Ако те се употребяват повече от месец, човек може да си докара тежки бъбречни проблеми, предупреждават лекари балнеолози.

Причината е, че почти всяка минерална вода е алкална, в нея се съдържа голямо количество хидрокарбонатни йони (НСО3). При въвеждането на натриев хидрокарбонат (NаНСО3), който всъщност е съставка на содата за хляб, молекулите в кръвта се държат така, сякаш кипят. От това дишането се ускорява. Причината е, че натриевият хидрокарбонат алкализира кръвта и организмът започва да изпитва кислороден глад, резултатът е усилено дишане. На практика в алкализираната по този начин кръв хемоглобинът се свързва по-силно с кислорода и не го отдава на клетките.

Ако пием алкална минерална вода, кръвта ни също придобива алкална реакция. При хората, които постоянно я употребяват, често се наблюдават

 

свръхтегло и задух

 

обяснява балнеологът д-р Никола Друзяков.

Затова, преди да купите вода за вкъщи, погледнете етикета. Ако лекарят не ви е препоръчал вода от определен избор за конкретно заболяване, то купете тази, която съдържа не повече от 60 мг/л хидрокарбонатни йони (НСО3) и не повече от 20 мг/л калциеви йони на литър.

Затова минералната вода не бива да се използва като питейна постоянно и за повече от един месец. Дори през това време марката трябва да се сменя на всеки пет дни – максимум седмица.

Трапезната вода, независимо че е по-бедна на хидрокарбонатни йони, също не е безобидна. Причината е, че в състава си тя има много над 1 мг/л соли, които, макар и в различна степен, водят до обезводняване при продължителна употреба.

Най-добрата вода за пиене трябва да има общо съдържание на солите в нея 303,11 – 374,40 мг/л, тъй като организмът лесно усвоява само тази с ниско минерално съдържание. Но в същото време тя не бива да е напълно лишена от минерални соли, защото се стига до другата крайност. При системното й използване

 

клетките набъбват

 

а това се отразява отрицателно върху дейността на мозъка, сърцето и други органи.

Съставът на кръвта и всички течности в организма на човека и на животните се регулира с висока точност, за което изключително важна роля играе осмотичното налягане. Затова балнеолозите препоръчват минералната и трапезната вода да се редуват с чешмяна, а на децата да се дава предимно вода от чешмата.

Вредни са при 13 болести

Независимо че минералните води като цяло са целебни и се препоръчват за редица болежки, пиенето им не бива да става без препоръка от лекар балнеолог. Ако нямате на разположение такъв специалист, можете да се допитате и до своя джипи.

Тринадесет са заболяванията, при които те не само че не помагат, но могат да бъдат и вредни.

Продължителната употреба - повече от три дни, на минерална вода е противопоказна при всички заболявания в остър стадий, като например възпалена язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при всички хронични заболявания в стадий на обостряне. Тя не бива да се консумира при всички видове тумори, тъй като е възможно някой от елементите в нея да активизира бързото делене на раковите клетки. Минералните води са абсолютно противопоказни за хората с декомпенсирани сърдечносъдови заболявания, хипертония, запушване на уретера с анурия, уремия и предуремични състояния, камъни в бъбреците и жлъчката и при диабет. Те не бива да се пият и от всички, които са претърпели наскоро операция на стомаха и дванадесетопръстника, страдат от ендокринни заболявания или чернодробна цироза, както и от хората над 80-годишна възраст.

Шефът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров:

Чревни вируси обезводняват децата през есента

 

- Доц. Мангъров, времето застудя, но много деца са със стомашно-чревни неразположения и повръщане. Каква е причината?

- Съвсем закономерно е със захлаждането на времето, когато хлапетата в детските градини и учениците прекарват повечето време затворени със свои връстници в едно и също помещение, да си обменят всякакви адено- и риновируси. Истината е, че срещу баналните респираторни вирусни инфекции не може да се направи нищо, просто трябва да бъдат преболедувани.

- Как може да помогне родителят на детето си, ако то е със стомашно неразположение, до идването на педиатъра?

- Диарията и повръщането при децата през лятото се причиняват от ентеровируси, а сега, през есента, от ротавируси. Впрочем по-големият пик е именно сега, когато времето се захлажда.

В самото начало, когато детето повръща или има диария, трябва да се изчака и да се остави да изповръща всичко, каквото има. Добре е дори да се изчака да поспи, за да се успокои обратната перисталтика. В такова състояние каквото и да му се даде, ще бъде повърнато. Затова почивката е важна. След това трябва да му се даде разтвор за рехидратация. Той се пие по 2-3 глътки през няколко минути. В аптеките се продават съвременни разтвори за орална рехидратация. Представляват сашета, които се разтварят във вода. На тях има указания как да се приготвят. Те отговарят на изискванията на СЗО и осигуряват резорбция със скорост до 10 милилитра на килограм на всеки час, което отговаря на скоростта на интравенозно вливане, но през устата. Ако детето повърне, се изчаква и отново се продължава по същия начин. Дори разтворът да бъде повърнат, част от него остава в стомаха, преминава в червата, резорбира се и в крайна сметка водно-електролитното равновесие се нормализира и повръщането спира. Практическото прилагане не е толкова лесно и изисква мотивация и настойчивост. Вкусът на разтвора, напомнящ ”морска вода със захар”, може да се облагороди чрез охлаждане. Успоредно може да се дава и по малко вода, но без да се смесва с разтвора. Алтернативата са интравенозни вливания, но те се правят само в болница най-вече на малки деца до една-две годинки, на които трудно може да се даде каквото и да било вкъщи, когато са неразположени.

- Можем ли да даваме глюкозно-солеви разтвори у дома?

- Предназначението на глюкозните и глюкозно-солевите разтвори е за венозно вливане. Те не стават за пиене и е безсмислено да се използват за даване през устата, макар и някои родители да се опитват да го правят.

- Каква диета трябва да спазва детето, когато е с диария и повръщане?

- Диетата е много проста – давайте му храна само когато то поиска. Не го мъчете да яде, ако то не желае. Човек без храна може да издържи продължително време, докато без вода - не повече от три дни.

Няма умряло от глад дете с диария, но има отишли си от обезводняване. Затова майките трябва да следят дали то приема достатъчно течности. Ако става въпрос за бебе, трябва да бъде продължено кърменето. Ако детето е на изкуствено хранене, обичайната храна се замества със специални храни, предназначени за кърмачета с остра диария. На по-големите се дават само бисквити, солети или сухари, и то от обикновен препечен хляб. Глезотийката като хляб с масълце е противопоказна.

- Може ли да се дават варени картофи, ориз и банани, както препоръчват някои педиатри?

- Не, защото ще започне да ги изхожда, диарията ще продължи – и дете, и родители ще се въртят в омагьосания кръг памперси-лъжица, памперси-лъжица. Най-важно е да не се допусне обезводняване. Признаците за него са жажда, за която детето не всякога може да си каже. При по-тежка форма на обезводняване се проявяват намалени тургор и еластичност на кожата, хлътнали, подкръжени очи, хлътнала фонтанела (при онези, при които още не е затворена), неотделяне на урина в продължение на повече от 5-6 часа. При най-тежката степен на дехидратация се нарушава и съзнанието. Като цяло майката може донякъде да се ориентира по общото състояние на детето и да помни, че когато детето е болно, трябва да го кара не да яде, а да пие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване