12/03/15 19:33
(http://www.dnevnik.bg/)

Парламентарната комисия окастри промените в Конституцията до варианта на ДПС и АБВ


Парламентарната комисия, която днес гласува на второ четене предложенията за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, напрактика окастри вариантът, приет след "историческия компромис" и с впечатляващо мнозинство от над 180 гласа.

Това се случи, след като депутатите нарушиха поредността на гласуване и подложиха първо предложението на АБВ (бел. ред -  продуцентът на идеята е ДПС) за промяна на разпределението на членове в колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС). По принцип би трябвало да се гласува първо вариантът приет след първо четене.

С гласовете на ДПС, АБВ и БСП депутатите решиха, че в прокурорската колегия ще има един прокурор по-малко, избран от парламента - т.е. петима, а не шест, както беше гласувано на първо четене. Останалите членове ще са - четирима, избрани от прокурорите, един - от следователи плюс главният прокурор. Това означава, че Цацаров ще има мнозинство в колегията, защото обвинителите и следователи са му пряко подчинени.

В съдебната колегия ще има 14 души - по шест избрани от съдиите и от парламента плюс двамата председатели на върховните съдилища. Това е вариантът, на който държаха от ДПС и АБВ. Според тях паритетът застрашава независимостта на прокуратурата. 

"Пълен абсурд се получава: засилва се самоуправлението на прокуратурата и се ограничава независимостта на съда" коментира във фейсбук Иванка Иванова, ръководител на правната програма на Институт "Отворено общество"

Против предложението, внесено от АБВ, бяха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Председателят на комисията Димитър Лазаров направи уточнението, че в парламентарната зала нещата могат да изглеждат по-различен начин.

Гласуването от комисията не се отразява на вота в парламентарната зала, където всеки текст ще бъде гласуван поотделно и за приемането му ще е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3.

Хора, наблюдавали заседанието на комисията, споделиха, че всичко е изглеждало режисирано. Впечатление прави, че поредността на гласуване е сменена. Така, когато се стигна до гласуването на текста, приет след първо четене и подкрепен от работната група към комисията, председателят Димитър Лазаров, пригласян от експерт, заяви че текстът вече е редактиран и рецитира приетото разпределение, според предложението на АБВ. Напрактиката текстът беше гласуван отново със същия брой гласове - осем "за", ГЕРБ и Рефоматорския блок - против.

Идеите за реформи в прокуратурата, внесени между първо и второ четене на промените в Конституцията, бяха отхвърлени от временната парламентарна комисия. Основният мотив е становището на работната група, според която тези текстове са извън обхвата на приетия на първо четене законопроект.

Сред отхвърлените предложенията бяха тези за независим прокурор за разследване срещу корупцията, намаляване мандата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища от седем на пет, както и други идеи.

Депутатите възприеха препоръката на Венецианската комисия - членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от парламента да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство  - т.е 2/3. Одобрена беше и идеята да приема доклади от главния прокурор по важни актуални теми, но не и да ги изисква.

Отпадна и идеята по предложение на 1/5 от народните представители и при обосновано предположение да се иска отстраняването на главния прокурор.

Подробности очаквайте по-късно на

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване