12/03/15 18:05
(http://pik.bg)

Шест полезни неща, които може да направите с PDF документ

Шест полезни неща, които може да направите с PDF документ

Adobe PDF е може би най-добрият формат за споделяне на документи, защото оформлението и форматирането се запазват във всички платформи, документите са само за четене, а и защото повечето компютри и мобилни устройства могат лесно да ги отворят.

От Make Use Of ни подсещат, че има много полезни неща, които можем да направим с един PDF файл. Кои са те ще научите след като прочетете информацията на медията.

1. Разделяне на PDF файлове

Най-лесният начин да разделите PDF файл е като използвате Google Chrome. Браузърът предлага много удобна PDF функционалност. Отворете PDF файла в Chrome, като плъзнете файла върху прозореца на браузъра. Кликнете върху иконата на принтера в долната част на екрана и се уверете, че „Save as PDF“ е избран като дестинация. След това използвайте секцията „Pages“, за да кажете предпочитанията си за разделянето на PDF файла. Когато сте готови, натиснете „Save“ и изберете място където да се съхранява документа.

2. Обединяване на PDF файлове

Съществува един много полезен безплатен инструмент, наречен PDF Split and Merge, който предлага изобилие от функции, между които и възможност за обединяване на няколко PDF файла. За да направите това отворете инструмента и отидете в Merge/Extract. Използвайте бутона „Add“, за да изберете PDF файловете, които ви интересуват. С помощта на полето Page Selection уточнете дали искате само определени страници да се включат в новия документ. Когато сте готови в полето „Destination output file“ изберете къде да се запази файла и натиснете „Run“.

3. Ограничаване на размера на PDF файловете

За тази цел може да използвате един инструмент, наречен PDF to DjVu GUI. Тази програма работи чрез конвертиране на PDF файловете към един малко известен файлов формат – DjVu. DjVu е представян като алтернатива на PDF и се представя по-добре при кодирането на повечето сканирани изображения. Разработчиците на стандарта DjVu споделят, че цветни страници от списание се кодират във файлове по 40-70 КБ, черно-бели технически документи се компресират до 15-40 КБ, и древни ръкописи – до около 100 КБ. Всички тези примери са доста по-добри като размер от типичните 500 КБ нужни за задоволителен JPEG файл.

4. Изваждане на снимки от PDF файлове

Уеб услугата ExtractPDF може би предлага най-доброто решение за изваждане на изображения от PDF файлове. Тази услуга разделя файла на съставните му части, включително изображения, текст и метаданни.

5. Онлайн редактиране на документа

Отворете вашия документ в Word Online и изберете „Edit in Word“ от опциите в горната част на екрана. Направете всички необходими редакции, след това може или да запишете документа или да го отпечатате.

6. Защитете PDF документите си с парола

Качете PDF файла в pdfprotect.net, задайте парола за сигурност и го експортирайте като PDF отново. Услугата може да се използва, за да защитите с парола файлове до 10 MB.

Източник: digital.bg

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване