12/04/15 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи проучват най-горещото бяло джудже в галактиката

  Нови наблюдения на бяло джудже показват, че е приблизително 2.5 по-горещо от типична звезда от този вид с температури от 250000 градуса по Целзий, пише Discovery News. Нещо повече, учените са открили, че бялото джудже “живее” точно на ръба на Млечния път, което противоречи на по-ранно изследване, според което звездата се намира извън галактиката.
Откритието е направено с помощта на ултравиолетови наблюдения с космическия телескоп Hubble. Според тях някога звездата е била пет пъти по-масивна от Слънцето. Не е ясно, защо тя е достигнала такива високи температури, като предстои да се анализира химичния й състав.
“Странната черта на това бяло джудже е съставът на повърхността му,” посочва Клаус Вернер от Университета в Тюбинген, Германия. “Тя съдържа въглерод и кислород без водород и хелий. За момента няма задоволително обяснение за този феномен. Обикновено белите джуджета имат атмосфери, в които преобладава или водород, или хелий.”
Модели на еволюцията на звездата RX J0439.8-6809 показват, че пиковата температура от над 400000 градуса по Целзий е била достигната преди приблизително хиляда години. Тя е засечена в рентгенови изображения от преди около 20 години, благодарение на горещината й, но първоначално се е смятало, че се намира в Големия Магеланов облак - галактика, извън нашата. “Бъдещи проучвания с рентгенови лъчи, съчетани с оптични наблюдения биха могли да разкрият повече за този вид бяло джуже с необичаен състав на повърхността ,” добавя Вернер. “Търсенето на друг вид метали може да ни предостави информация за еволюционната му история.” 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване