12/04/15 08:57
(http://www.klassa.bg/)

Бисеров между “Защо?” и “Защо не?”

 Първите думи на Христо Бисеров пред Софийския градски съд онзи ден бяха отразени, но подценени от медиите. Несправедливо засенчени от светкавично развихрилата се кампания на един политико-олигархичен кръг, чийто капитал зависи от овладяването на съдебната власт чрез предстоящите конституционни реформи. В стремежа си да докаже опорната си точка, че прокурорите са

по-калпави и

по-корумпирани

от съдиите, въпросната групировка игнорира както презумпцията за невинност по казуса “Бисеров”, така и най-интересната сентенция от сагата. След две години мълчание и изолация бившият заместник на Доган се изправи пред Темида и каза: “Разбирам за какво ме обвиняват, но не разбирам защо.” Двусмислена и озадачаваща мисъл, присъща на Делфийския оракул.

В какъв смисъл “не разбирам защо”? Защо точно мен ли? Защо не и другите ли? Защо така грубо и драстично? Какво не разбира Бисеров фактически?

Оправдателната му присъда е финал на една история, в която нищо не е ясно още от самото начало и най-вероятно никога няма да се изясни.

До 4 ноември 2013 г. Сивия кардинал, както го наричаше Костов, е един от най-мощните мъже в държавата – зам.-председател на Народното събрание и на ДПС, шеф на правната комисия, крещи от трибуната към изпадналите в опозиция Борисов и Цветанов:

“Сега боли ли?”,

най-важните закони минават първо през неговите ръце. До онази мързелива неделя юристът от Хасково е бисер в короната, един от най-вътрешните в Сарая, най-силен сред най-силните, посветен в детайлите на политическите игри, мръсните тайни, подмолните ходове, недостижим, властен и напълно непроницаем. Макар за 20 години да е изрекъл не повече от хиляда думи публично, няма българин да не е чувал името му. И изведнъж в почивния ден на редакционните мейли се получава съобщение от пресцентъра на ДПС, в което пише, че Бисеров се оттегля от всички заемани постове. Подобно заличаване на високопоставен политик с един замах, без обичайните предварителни скандали и настройване на общественото мнение, няма аналог. Вездесъщият въпрос “Защо?” остава безброй пъти без отговор.

На нарочна пресконференция Местан обявява, че двамата с Доган нямат ни най-малка представа за “личните мотиви” на своя събрат, добавяйки в типичния си обтекаем стил: “Можем да му дадем политическа оценка едва след като се изясни случаят, а господин Бисеров изрично помоли той да прецени къде и кога ще ги обяви.”

Дрън-дрън,

нищо не се

изяснява

Тръгват спекулации: Цветанов и Борисов са скандализирани, твърдят, че от ДАНС са занесли сигнала за пране на пари и данъчни престъпления срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков дни преди оставката; Цацаров твърди, че в ДАНС разполагат с класифицирана информация по случая, тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев отрича, а Владимир Писанчев говори за “финансови преводи със съмнителен произход”; изтича слух, че сигналът е подаден от чужди служби, най-вероятно швейцарските; под сурдинка “запознати” обясняват как бившето величие се е

опитвал да стане

могъщ олигарх

и това вбесило Агата; старият враг на ДПС Осман Октай е убеден, че Доган разжалва своя “кардинал” заради сблъсък на интереси и влияние; Корман Исмаилов свързва детронацията със стартирането на проекта “Южен поток”, в който близки до Бисеров фирми имали интереси.

До ден днешен обаче не излиза нито един безспорен факт или аргументирано обяснение за жертването на един от основните фактори в политиката. Явно интригата е дълбока колкото Марианската падина, щом самият Бисеров продължава да се чуди “Защо?”.

Днес, след като в своята безгранична безпристрастност българското правораздаване го обяви за невинен, нищо не го спира да се завърне в ДПС и да получи възмездие. Или пък да си продължи тайните финансови операции и да стане законен олигарх. За него въпросът вече е “Защо не?”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване