12/04/15 11:51
(http://www.dnevnik.bg/)

Взетият тайно заем от 50 млн. евро бил заради интереса на инвеститор


Взетият тайно през ноември от България на външните пазари заем за 50 млн. евро е направен поради интереса на голям глобален инвеститор, а не е въпрос на инициатива на Министерството на финансите. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос от депутата от БСП Румен Гечев.

И този път Горанов отказа да съобщи името на въпросния инвеститор като формалната причина за това беше, че изтече времето за неговия отговор.

Министърът посочи, че този заем е по емисия 20-годишни държавни облигации, която сега е била преотворена поради възникналия интерес и не е изключено и в бъдеще при наличие на такъв интерес тя пак да се отвори.

Той допълни, че не става дуча за прецедент в практиката на финансовото ведомство и обясни, че формирането на цената на този заем е по правила различни от тези на вътрешния пазар и със задължителни елементи. Беше обяснено и че не е платено възнаграждение на Goldman Sachs, която е била дилър по сделката.

В отговор на появилите се критики след като стана известнасделката, че тя е била на цени, които не са най-изгодните, Горанов обясни, че това, което се вижда като цени на платформите за търговия, са индикативни числа, обичайно различаващи се от реалната цена на сделката. 

За сделката се разбра в края на ноември от търговската информационна система на борсата в Люксембург и на терминалите на Bloomberg. Сделката беше изненадваща и без предварително огласяване.

Порцията нов дълг не излиза извън рамките на позволеното в бюджета за годината.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване