12/04/15 16:31
(http://pik.bg)

Вижте кадри от обиколката на Борисов и Камерън по границата (снимки)

Вижте кадри от обиколката на Борисов и Камерън по границата (снимки)

"Страните от ЕС, които са изправени пред все по-голям приток от мигранти, трябва да вземат пример от българските усилия за засилване на контрола по външните граници", това заяви британският премиер Дейвид Камерън при посещението си на българо-турската граница.

Премиерът посети участък от новата ограда с бодлива тел, която бе издигната за предотвратяването на нелегалното влизане на бежанци от войната в Сирия и други конфликтни зони.

През 2015 година през границата между Турция и България са преминали около 27 хиляди души. Те са част от общата бежанска вълна, която наводнява няколко силно засегнати страни и застраши шенгенските договорености.

Великобритания вече мобилизира свои гранични служители, които помагат в Гърция и Италия при приема и регистрирането на бежанци, и обмисля дали да засили помощта си.

България обаче няма да има нужда от нея, тъй като вече е издигнала ограда по протежението на 21 мили от границата си и планира да загради още 62 мили. Страната разположи и около 1000 допълнителни полицаи по границата си.

Камерън посети граничния пункт Лесово и близкия контролен център в Елхово заедно с българския си колега Бойко Борисов. След като поговори с граничните патрули, Камерън призова другите страни да се поучат от България.

"Днес показах на премиера Дейвид Камерън организираната от България охрана на държавната граница, която е външна за Европейския съюз. С хеликоптер пристигнахме на ГКПП Лесово и обходихме изграденото на територията на област Ямбол на българо-турската бразда инженерно съоръжение, предназначено да възпира мигранти, опитващи се да преминат незаконно на територията на страната ни и в ЕС. Премиерът Камерън посочи, че е силно впечатлен от ефективността на охраната и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии. Двамата се съгласихме, че са необходими солидарни и обединени действия на всички държави-членки за спиране на мигрантската вълна и преодоляване на кризата в Европа. Това може да стане при разрешаване на проблемите при техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.
По-късно, при посещение в регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово, заместник министърът на вътрешните работи Филип Гунев представи пред британската делегация създадената организация за контрол на границата, системата за видеонаблюдение, както и другите предприети мерки за възпиране на нелегалните мигранти, за тяхната проверка и регистриране. По данни на МВР, през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти, 5150 бежанци са получили статут. Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. Продължава изграждането на инженерното съоръжение по границата. Убеден съм, че с предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани", написа във Фейсбук премиера Борисов.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване