12/04/15 15:14
(http://pik.bg)

Главният прокурор Сотир Цацаров откри новата сграда на ОП-Видин и РП-Видин

Главният прокурор Сотир Цацаров откри новата сграда на ОП-Видин и РП-Видин

На 4 декември 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров откри новата сграда на Окръжна и Районна прокуратура – Видин. За пръв път от 32 г. главен прокурор посещава града ни, заяви окръжният прокурор Маруся Илиева. В приветствието си г-н Цацаров благодари на прокурорите и съдебните служители за работата им и на финансовия министър Владислав Горанов, без чиято помощ прокуратурата нямаше да се ползва от добрите условия на настоящата сграда. Четириетажната постройка е бивша сграда на Агенция „Митници“.

„Нека в тази сграда да се случват само хубави неща“, заяви Белоградчишният епископ Поликарп, който освети сградата. На мероприятието присъстваха председателите на Районен съд – Видин, Окръжен съд – Видин, Адмнистративен съд – Видин, директорите на ОД на МВР – Видин и на ДАНС – Видин, представители на ГПУ – Видин, ГПУ-Брегово и на Агенция „Митници“.

В отговор на журналистически въпроси г-н Цацаров заяви, че приетите от временната парламентарна комисия промени в Конституцията са вариантът, който осигурява независимостта и на прокурорите, и на съдиите. „По този начин се осуетяват всякакви опити за политическо влияние“, подчерта главният прокурор. „Трябва да се отчита, че това е решение на временната комисия за подготовка за промените в Конституцията. Важно е какво ще бъде гласуването на 9 декември в парламентарната зала. Не бива да се подценява волята и мъдростта на народните представители и мисля, че разумът е това, което ще ги води в решенията им“, каза още г-н Цацаров. Главният прокурор припомни и позицията на Венецианската комисия, в чиято трета част се ограничаване на правомощията на министъра на правосъдието спрямо независимостта на съдебната система.

В най-скоро време ще бъде внесен обвинителен акт за взривовете в Горни Лом, заяви г-н Цацаров. Ескпертизите са на финалната права и прокурорите, подпомогнати от работата на следователи от Национална следствена служба, ще внесат обвинителен акт в съда.

По отношение на т.нар. „Яневагейт“, главният прокурор посочи, че това е опит за политически шантаж и каза, че действията на прокуратурата не се влияят от думите на обвиняеми лица. Независимо от развитието на сценария, прокуратурата извършва по закон действия спрямо тях, заяви още г-н Цацаров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване