12/04/15 12:27
(http://pik.bg)

ЕК в България: Българските власти имат ясно изразена воля за реформи

ЕК в България: Българските власти имат ясно изразена воля за реформи

Все още е рано да имаме каквито и да било очаквания за доклада на ЕК за механизма за наблюдение и проверка, тъй като той ще излезе в края на месец януари следващата година.

Това заяви в Русе ръководителят на Представителството на ЕК Огнян Златев, който участва в среща-дискусия на тема "Приоритетни реформи за България и перспективи за растеж" заедно с постоянния представител на Световната банка в България Тони Томпсън, предаде кореспондентът на БГНЕС в крайдунавския град. Преди това те имаха и среща с екипа на кмета на Русе Пламен Стоилов.

„В момента текат техническите срещи между експерти от страна на ЕК и съответните представители на българските власти. От страна на българското правителство и на българските власти има ясно изразена воля за реформи, така че се надявам това да бъде отразено съответно и в доклада“, коментира още Огнян Златев. В началото на дискусията той сподели, че 2015 г. се е оказала година, в която влизаме от една криза в друга, този път свързана с геополитическите събития в света.

Затова, по думите му, Европа има нужда от силна икономика, с чиято помощ да преодолява кризите. За ЕК най-важният инструмент е т.н.план Юнкер, чрез който да се съживи икономиката, да се отворят нови работни места, да се подкрепи малкият и средният бизнес, които са гръбнакът на европейската икономика.

„Планът Юнкер е една добра възможност, но тя всъщност изисква и доста голяма активност от страна на частния бизнес в града, тъй като той предоставя възможност на частни инвеститори по линия на публично-частно партньорство да се осигури финансиране за големи проекти, свързани с инфраструктура, с откриване на нови работни места, с подпомагане на малки и средни предприятия и т.н.“, каза още Златев. От своя страна Тони Томпсън изрази удовлетворението си от срещата си с ръководството на общината в Русе. Русе е една от 40-те общини в Европа, която е включена в сравнителен анализ за това как се справят с проблемите на регионалното развитие.

„Бях впечатлен от силния ангажимент и амбиция на местния екип, демонстриран пред нас, което съвсем по естествен начин ни накара да дойдем отново в Русе, когато трябваше да правим оценка на икономическата ситуация в България. С ЕК сме много добри партньори, затова е съвсем естествено, че дойдохме тук заедно. Очаквам да разберем от ваша гледна точка какви са възможностите, какви са предизвикателствата и дали пътят, който следваме, е правилен“, заяви още представителят на Световната банка. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване