12/04/15 08:52
(http://pik.bg)

Енергетиката и транспортът са сериозни рискове за бюджета, обяви гуверньорът на БНБ

Енергетиката и транспортът са сериозни рискове за бюджета, обяви гуверньорът на БНБ

Енергетиката и транспортът са сериозни рискове за бюджета. Банковата система като цяло е стабилна.

Това заяви в сутрешния блок на бТВ новият гуверньор на БНБ Димитър Радев. Предвидени са реформи, ще видим доколко ще се случат, изтъкна Радев. Всеки, който се опитва да влияе на Банковия надзор, вече ще среща институцията БНБ, а не един конкретен човек, изтъкна управителят на БНБ. Радев обаче бе помолен да коментира излезлия наскоро одитен доклад на Сметната палата, в който се говори, че две банки са били изключени от това да бъдат контролирани.

„Сметната палата имаше една много трудна задача да направи нещо, което допреди това не беше правила – да направи одит на Банковия надзор. Двете банки, за които става въпрос, са дъщерни дружества на две европейски банкови групи. Става въпрос за две водещи търговски банки“, обясни геверньорът.

„Става въпрос за един много силен позитивен факт, а не за проблем. Това даде дума за спекулации, които са напълно излишни“, успокои Димитър Радев. По повод факта, че след дни в обращение влиза новата монета от 2 лева, Радев обясни, че причините за въвеждането й са предимно икономически. „Много по-евтино е да се секат монети. Но всяка една нова монета е свързана с определена история“, изтъкна новият управител на БНБ. На въпрос дали са обезценени парите, Радев бе категоричен:

„Не, поне през последните 15 години. Българският лев е, ако не се лъжа, с точност 0.21192 евро“. В тази връзка той бе помолен да даде мнение и дали ще се стигне наистина до влизането ни в Еврозоната. „Трябва да се премине през един валутен механизъм. Трябва да се премине през редица условия, за да се стигне до разговор за Еврозната“, уточни Димитър Радев.

Според него не би трябвало да обеднеем, ако тези 2 лева станат в евро. „Не би трябвало да обеднее, тези 2 лева би трябвало да станат 2 евро“, на мнение е той. Попитан какво би си купил с два лева, докато има хора, които разчитат само на тях през целия ден, той отвърна: „Вероятно два билета за метрото. Разбира се, всеки има своите приоритети“ и подчерта, че не е в неговия ресор да решава този проблем. Радев отказа да коментира предшественика си Иван Искров, който остана без поста си след аферата около КТБ.

„В банката има добра традиция новите управители да не коментират своите предшественици и аз мисля да не нарушавам тази традиция. Вината се определя по реда, поместен в закона“, отговори Радев.

На въпрос защо е продължил да работи с екипа именно на Иван Искров, Радев подчерта, че има назначени много хора на длъжности като секретари, счетоводители и други. Той увери, че откакто е на поста си не му е бил оказван никакъв натиск. „Движим се в правилната посока, но трябва да увеличим темпото“, завърши управителят на БНБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване