12/04/15 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Калин Калпакчиев призова главния прокурор да не прави политически изказвания

 Главният прокурор и членове на ВСС да не правят политически изказвания и обзор на медиите, а да  извършат добросъвестно и компетентно действията съобразно своите правомощия, за да бъдат изяснени фактите от публикуваните записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Това се разбра от коментара, който направи членът на ВСС Калин Калпакчиев пред БТВ по темата за необходимите действия на прокуратурата и ВСС за изясняване на скандала "Яневагейт".

Той призова прокуратурата да разпореди експертиза на записите, да провери разпечатките от телефонните разговори в Съдебната палата и да прегледа записите от камерите

Три часа по-късно по-късно главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред избрани медии, че е възложена техническа експертиза, която да бъде извършена от научен работник извън прокуратурата и МВР.

Ролята на прокуратурата е ключова за установяването на фактите от публикуваните записи на разговори между бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева и дисциплинарно уволнената съдийка Румяна Ченалова, защото тя /прокуратурата/ разполага с властовия ресурс, акцентира  Калпакчиев.

От друга страна 

проверката на Етичната комисия на ВСС  трябва да се провежда максимално публично

подчерта той . И обясни, че  целта на новото  изслушване в комисията в понеделник е да бъдат изяснени фактите, изнесени от Ченалова, и по-конкретно: Че Янева като председател на СГС й е въздействала за решаване на конкретни дела. На първото изслушване Ченалова е казала също, че определени аедвокати са били постоянно присъствие в кабинета на Янева, като и там е ставало дума за уреждане на дела, затова в понеделник са поканени и споменатите адвокати.

"Това са ключови въпроси които ще позволят да достигнем до най-важното - а именно да осветим зависимости вътре в СГС, които при предишното ръководство са оплели съда като символ на корупционни практики", подчерта Калпакчиев.

На въпроса защо сега излизат тези факти, Калпакчиев обясни:

"И досега са били коментирани, но никой състав на ВСС не е опитал да ги изясни, макар че съветът вече има практика за действие след изтичане на записи.  След "случая Кокинов" той беше само уволнен, въпреки че група членове на ВСС настоявахме да се направи пълна проверка на делата в Софийска градска прокуратура, тъй като и самият Кокинов твърдеше, че е имало влияние отвън по някои дела. ВСС отказа."


Най-скандалният извод от тези записи, обобщи Калин Калпакчиев, е че

живеем в общество на социален колапс

- ние не вярваме на държавата си, на нейните институции. И това се дължи и на случаите със записи  като тези между Янева и Ченалова, затова е задължително да бъдат изяснени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване