12/04/15 13:49
(http://pik.bg)

Конференция за Европейския парламент в Пловдив

Конференция за Европейския парламент в Пловдив

Информационното бюро на ЕП в България в сътрудничество с Европа Директно – Пловдив организира днес в Пловдив конференция на тема „18 месеца след европейските избори”. Темите, представени от български евродепутати и лектори от висши учебни заведения и организации, са безпрецедентната бежанска криза, нуждата от сигурни енергийни доставки и европейският бюджет за 2016 година.

По данни на Евробарометър, имиграцията и тероризмът са двете теми, които будят най- много опасения у европейците. 66% от анкетираните смятат, че решенията за справяне с бежанската криза трябва да се вземат на ниво Европейски съюз. На тази тема говори Илияна Йотова, евродепутат и заместник- председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Своеобразна илюстрация на темата е фотоизложбата със снимки на деца- бежанци, подредена в залата на конференцията. Евродепутатът Владимир Уручев пък говори за енергийната сигурност на Европа и пакета мерки, обхващащи пет ключови области, свързани с тоя проблем. Андрей Новаков, също евродепутат и част от преговорния екип на ЕС по бюджета обяснява тази тема.

Европейският парламент прие бюджета за 2016 на 25 ноември, в него се включват 155 млрд евро в бюджетни кредити и 143.9 млрд в кредити за плащания. С приоритет се финансират мерки, свързани с миграцията и бежанците, но и с малки и средни предприятия, студенти и програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020”.

В конференцията участват като лектори още Катя Христова от НБУ и „Жан Моне” с основните теми на Европейския парламент през първите 18 месеца от мандата си, Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика с „ Атаките в Париж: криза или възможност за външна политика?”, Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии на тема „Плана Юнкер”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване