12/04/15 11:06
(http://pik.bg)

Кунева: Очаква се да има в близко бъдеще и климатични бежанци

Кунева: Очаква се да има в близко бъдеще и климатични бежанци

Няма как в глобалния свят да се справиш с проблемите благодарение само на собствените си усилия. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в рамките на форум, посветен на закриването в България на Европейската година за развитие 2015.

Вицепремиерът посочи, че решения, които днес ни се струват скъпи и отнемат от печалбата, която веднага може да се реализира, всъщност реализират много в бъдещето, че си струва и тези инвестиции ще се върнат. Според нея в момента се неглижира проблемът с околната среда, пестят се пари за образование, ваксини и пр. Това ще спести нещо от разходите сега, когато има по-належащи нужди, но това означава, че се абонираме за бъдещи проблеми през следващите десетилетия, заяви Кунева.

Тя допълни, че е притеснителен фактът, че в България този дебат дори не се води. В противоречието между индустрията и околната среда, по време на преговорите за членството ни в ЕС, ние сме водили повече разговори. "Имахме 15 преходни периода и всички знаеха за тях. В момента, когато имаме реален глас в ЕС, ние по-малко даваме глас на тези теми", заяви тя.

Според нея така не се прави силна политика, защото тя изисква и контрол кой как си е спазил думите и каква вноска за бъдещето прави. Кунева посочи още, че се очаква да има в близко бъдеще и климатични бежанци. "Винаги ще има хора, които ще търсят по-добър живот на друго място, които не са доволни от това, което е около тях", допълни тя. Като пример посочи нашата страна, евреите, арменците, които са дошли, за да търсят по-добър живот в България.

Същото е и с българската диаспора в Бразилия и САЩ. Въпросът, според нея е, дали светът е готов да даде равни условия за развитие на всички навсякъде и това без общо разбиране какво означава развитие и равен шанс, няма как да стане. Затова, за Кунева е важно така, както се спазват правата на един българин в България и Европа, по същия начин да се спазват правата не само в Европа. Правото на хората да търсят по-добра реализация и по-добър живот трябва да бъде световно гарантирано, допълни тя. В рамките на презентацията си Кунева посочи, че Европейският съюз е най-големият донор на развиващите се страни.

На фона на това обаче в България политиките за развитие са слабо познати. Тя заяви, че от септември 2015 г. вече има нови цели, които са насочени към равенството между половете, бедността и други. 2015 г. ще бъде белязана и от продължаващите кризи в Украйна, Афганистан, Ислямска държава, бежанската криза. Според Кунева покрай бежанската криза става ясно, че повечето хора не бягат от войната, а са икономически мигранти. Кунева отново подчерта, че без справяне с проблема с климата, в бъдеще ще ни очакват още по-значителни проблеми с бежанците. От друга страна пък тероризмът е показал до какво води бедността. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване