12/04/15 06:27
(http://www.klassa.bg/)

НС ще вкарва 5 прокурори и 6 съдии в ВСС

 Петима прокурори и шестима съдии ще влязат във Висшия съдебен съвет от квотата на парламента. Тази промяна одобри парламентарната комисия за промяна на конституцията на второ четене по предложение на зам.-шефа на НС от АБВ Кирил Цочев.

На първото обаче, което бе прието в края на юли, именно изравняването на двете квоти бе счетено за най-голямата победа на Реформаторския блок. В неделя съпредседателят му и лидер на ДСБ Радан Кънев предупреди, че стигне ли се до отстъпление от приетото на първо четене изменение на конституцията, РБ ще излезе от властта.

Корекцията за прокурорската квота във ВСС, получи 12 гласа "за", 3 "против" и двама "въздържал се". На практика от присъстващите членове на комисията не го подкрепиха само депутатите от РБ и ГЕРБ.

"Патриотите ни предадоха", коментира реформатор. Раздразнението си не скри и ген. Атанас Атанасов, шеф на вътрешната комисия на парламента и заместник на Радан Кънев в ДСБ. Последният си тръгна от заседанието за конституцията още преди да се стигне до точката за квотите. Същото направиха и лидерите на БСП Михаил Миков и на "Атака" Волен Сидеров, като последните двама оставиха да ги представляват съответно Чавдар Георгиев и Явор Нотев. Не издържа до края и съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов.

Победа удържа Петър Славов от РБ, по чието предложение главният прокурор вече ще може да внася доклади за изслушване и приемане от Народното събрание.

Дали гласуването по дискусионните точки ще се възпроизведе и в пленарната зала, ще стане ясно в сряда, 9 декември. За да се закове текст в конституцията, са нужни 160 гласа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване