12/04/15 06:53
(http://www.klassa.bg/)

Подсъдим за отвличане и убийство с назначение от правосъдния министър

 Защо мълчите? Вместо да изкупува вината си в доживотна килия, един от поръчителите на отвличането и разстрела на шефа на фирма „Гранити“ правораздава от кантората си на съдебен изпълнител. И вие, журналистите, ли спите?!

С този тежък укор се обърнаха към „Труд“ бизнесмени от Бургас, засекли неотдавна Галин Костов - най-скандално известния в техния град бивш арестант, да участва с държавни правомощия в публични продажби на коли и имоти.

„Потресени бяхме преди 5-6 години, когато разбрахме, че отговорни чиновници стоят зад мерзкото убийство на Стоян Стоянов, един кадърен мениджър и уважаван наш съгражданин. Шокирани бяхме, като научихме, че животът му е отнет заради някаква неосъществена сделка на стойност някакви си 60 000 евро. А сега не вярваме на очите си, като гледаме, че главният подсъдим за поръчката на това отвратително престъпление се ползва най-официално с доверието на правосъдното министерство“, пишат бургазлиите в имейл.

Какво показа нашата проверка?

Галин Костов действително е назначен за частен съдебен изпълнител със заповед на министъра на правосъдието Христо Иванов от 14 април 2015 г. И заповедта действително е мотивирана (виж факсимилето) „с общественото доверие, с което се ползват“ както той, така и всички останали класирани в конкурс за длъжността.

Мотивът на министъра е парадоксален предвид популярния факт, че от октомври 2010 г., та и досега гражданинът Галин Стоянов Костов, роден на 27.03.1971 г. във Варна, отговаря пред съда по обвинение, че е подбудил и подпомогнал с користна цел противозаконното лишаване от свобода и убийството на Стоян Господинов Стоянов - престъпление по чл. 142, чл. 115 и чл. 116 от НК (край на цитата).

36-годишният Стоян Стоянов е похитен на 6 март 2008 г. от нагла банда, а после е застрелян с 1 куршум в главата. Според прокуратурата той бил отведен против волята си на паркинг край Обзор, където се срещнал с двама насилници, действащи по поръчка на Станислав Михайлов, бивш шеф на Агенцията за държавни вземания, и Галин Костов, юрист, бивш съдия, адвокат и съдебен изпълнител. Насилниците настоявали отвлеченият да купи техен парцел до базата на неговата фирма "Гранити", по пътя за комплекс Меден рудник. Той не се съгласил и затова бил ликвидиран.

Галин Костов е сред арестуваните за кръвопролитието, потресло цяла България и почернило близките на жертвата. Той прекарва 3 години зад решетките, но е пуснат под гаранция от Бургаския окръжен съд, който през 2014 г. го обявява за невинен, и изпраща за 18 години в затвора само двамата физически извършители на убийството. Прокуратурата обаче протестира. По-рано тя пледира за доживотни присъди на всички от заловената организирана престъпна група. Бургаският апелативен съд приема аргументите на обвинението, отменя изцяло така взетото съдебно решение и връща делото за ново разглеждане от друг състав на окръжния съд в морския град. В мотивите си тримата апелативни съдии - Яни Бахчеванов, Румяна Козларова и Асен Гюзелев, сочат „вътрешни противоречия в първоинстанционната присъда, включително и доказателства, които биха довели до заключение за авторство и съставомерни действия на Галин Костов, които да се квалифицират като подбудителска и помагаческа дейност, насочена към мотивиране на физическите извършители на убийството и извършване на същото (из Решение № 153 след публично съдебно заседание на 9.12. 2014 г. )

Процесът продължава.

„Вярно е, че клиентът ми е назначен на работа като съдебен изпълнител. Яви се на конкурс и се представи отлично. Какво чудно има в това, нали в България всеки е невинен до доказване на противното", коментира защитникът на Галин Костов адвокат Бранимир Балачев пред кореспонденти от „Бургас“. Той има право.

Но проверката на „Труд“ показа, че неговият клиент е лишен от правоспособност на основание на чл. 31 ал. 1 т. 3 от Закона за частните съдебни изпълнители, където при определени условия се предвижда „невъзможност за изпълнение на функциите“. Това става със заповед № ЛС -936 /05.10. 2010 г. на правосъдния министър Диана Ковачева. Пет години по-късно нейният колега Христо Иванов със заповед № СД-04-116/ 14.04.2015 г. прави точно обратното - възлага на Галин Костов всички възможни държавни правомощия по принудителното изпълнение, продажбите на движими, недвижими имущества и събирането на публични вземания. Формално всичко е законосъобразно - 100% и отгоре даже.

Но бургазлии мислят другояче.

„Буди недоумение как и защо този министър Иванов, който почти всеки ден от телевизиите критикува ВСС за кадровата му политика и нравствените качества на прокурорите и съдиите, си позволява да направи назначение, което не е само възмутително, но и общественоопасно. Съзнавал ли е той, че дава отговорен пост на човек, върху когото и днес тежи държавно обвинение, че е извършил зверско престъпление? Ако не, значи не си разбира от работата. Ако да, какво (или колко) го е подтикнало да го направи? В Бургас се коментира, че оправдателната присъда, която вече не важи, е излязла доста скъпо на Галин и че той давал мило и драго да стане пак съдебен изпълнител, за да печели добри пари“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване