12/04/15 00:13
(http://pik.bg)

Седем министри участват в парламентарния контрол

Седем министри участват в парламентарния контрол

Седем министри от кабинета „Борисов 2” ще участват в парламентарния контрол този петък, 4 декември.
Първа на депутатски въпрос ще отговаря Меглена Кунева, която е вицепремиер. Към нея има само един въпрос зададен от народните представители Михо Михов и Иван Иванов относно осигуряване на независима международна експертиза за последиците при и след военни учения на полигон "Ново село".
Веднага след нея на парламентарната трибуна ще се качи финансовият министър Владислав Горанов, който през изминалата седмица всеки ден е в Народното събрание, което прие на второ четене бюджета за следващата година. Към Горанов има три въпроса. Първият е зададен от група народни представители, начело с Михаил Миков, относно организацията на снегопочистването и сметоизвозването на ГКПП-та на територията на България. Вторият въпрос е от депутата Румен Гечев за условията на продажба на държавни ценни книжа за 50 милиона евро през ноември 2015 г. Георги Свиленски е задал въпрос за продължаващо неизпълнение на финансовите ангажименти на държавата при изпълнение на публични задачи през 2014 г. и 2015 г., извършени от държавни предприятия.
Към министъра на образованието и науката Тодор Танев също има само един въпрос и той е за проект за нов правилник на фонд "Научни изследвания" на МОН.
Четвърти на трибуната трябва да застане Божидар Лукарски, министър на икономиката. Той ще отговаря на въпрос около изпращанета на нотификация до ЕК за монтиране на измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари и на въпрос относно приключването на изграждането на "София Тех парк", финансирано от ОП "Конкурентоспособност".
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще отговори на въпрос за конкретни действия, които ще бъдат предприети приоритетно за енергийната сигурност на България и на въпрос за състоянието на далекопроводите в Смолянска област.
В контрола ще участва и външният министър Даниел Митов, към когото има зададени общо четири въпроса. Той ще отговаря на въпрос относно недопускането на руски хуманитарни самолети във въздушното пространство на България и за намеса на чуждестранни посланици във вътрешните работи на страната. Митов ще трябва да даде отговор и на въпрос, свързан с официална позиция на българското правителство, както и на въпрос относно изразена позиция на заседанието на Съвета на министрите на външните работи в Брюксел през ноември т.г.
Към министъра на земеделието Десислава Танева, която ще участва последна в контрола, има зададени най-много въпроси. Тя ще отговаря на въпрос относно структурни и финансови проблеми в Селскостопанската академия, на въпрос за избора на сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони, на въпрос около унищожаването на гори в природен парк "Витоша". Танева ще трябва да отговори още на въпроси относно ефекта и ограниченията от отмяната на параграф 78 от Закона за горите, които засягат дребните собственици на имоти в горските територии; относно оползотворяване на материала от дърветата, паднали в Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Пазарджишка област по време на обилните снеговалежи; относно изпълнението на проекти за събирателни площадки за дървени трупи по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013) и на въпрос относно стопанисването на родопската гора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване