12/04/15 02:40
(http://pik.bg)

Седем министри участват на парламентарен контрол

Седем министри участват на парламентарен контрол

Седем министри от кабинета „Борисов 2” ще участват в парламентарния контрол този петък, 4 декември.
Първа на депутатски въпрос ще отговаря вицепремиера Меглена Кунева. Към нея има само един въпрос зададен от народните представители Михо Михов и Иван Иванов относно осигуряване на независима международна експертиза за последиците при и след военни учения на полигон "Ново село".
Веднага след нея на парламентарната трибуна ще се качи финансовият министър Владислав Горан, който през изминалата седмица всеки ден е в Народното събрание, което прие на второ четене бюджета за следващата година. Към Горанов има три въпроса. Първият е зададен от група народни представители, начело с Михаил Миков, относно организацията на снегопочистването и сметоизвозването на ГКПП-та на територията на България. Вторият въпрос е от депутата Румен Гечев относно условията на продажба на държавни ценни книжа за 50 милиона евро през ноември 2015 г. Георги Свиленски е задал въпрос относно продължаващо неизпълнение на финансовите ангажименти на държавата за изпълнение на публични задачи през 2014 г. и 2015 г., извършени от държавни предприятия.
Към министърът на образованието и науката Тодор Танев също има само един въпрос и той е относно проект за нов правилник на фонд "Научни изследвания" на МОН.
Четвърти на трибуната трябва да застане Божидар Лукарски, министър на икономиката. Той ще отговаря на въпрос относно изпращане на нотификация до ЕК за монтиране на измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари и на въпрос относно приключване на изграждането на "София Тех парк", финансирано от ОП "Конкурентоспособност".
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще отговори на въпрос относно конкретни действия, които ще бъдат приоритети, с цел осигуряване енергийната сигурност на България и на въпрос относно състоянието на далекопроводната мрежа в област Смолян.
В контрола ще участва и външният министър Даниел Митов, към когото има зададе общо четири въпроса. Той ще отговаря на въпрос относно недопускането на руски хуманитарни самолети във въздушното пространство на България и за намеса на чуждестранни посланици във вътрешните работи на страната. Митов ще трябва да даде отговор и на въпрос относно официална позиция на българското правителство, както и на въпрос относно изразена позиция на заседанието на Съвета на министрите на външните работи в Брюксел - ноември 2015 г.
Към министъра на земеделието Десислава Танева, която ще участва последна в контрол, има зададени най-много въпроси. Тя ще отговаря на въпрос относно структурни и финансови проблеми в Селскостопанската академия, на въпрос относно избор на сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони, на въпрос относно унищожаване на гори в природен парк "Витоша". Танева ще трябва да отговори още на въпроси относно ефект и ограничения от отмяната на пар. 78 от Закона за горите върху дребните собственици на имоти в горските територии; относно оползотворяване на материала от дърветата, паднали в Смолянска, Кърджалийска, Хасковска и Пазарджишка област по време на обилните снеговалежи; относно изпълнението на проекти за трупосъбирателни площадки по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013) и на въпрос относно стопанисването на родопската гора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване