12/04/15 10:11
(http://www.dnevnik.bg/)

Стари сили, свикнали да получават пари, стоят зад атаките срещу мен, обяви министърът на образованието


Стари сили в Министерството на образованието, свикнали да точат пари от ведомството, стоят зад атаките срещу министъра на образование, заради затягането на кранчетата с началото на реформата, обясни днес професор Тодор Танев по Нова телевизия. "Идват нови пари по оперативната програма - 1.3 млрд. Предполагам че мнозина са си правили сметката, че след изборите ще дойде тяхното време, но то не дойде", така той обясни случващото се.

Според министъра във всички политически партии има недоволни от това, че правителството е стабилно и след местните избори промени не се очертават. Танев се съгласи с мнението, че между него и правосъдния министър Христо Иванов се търси жертвата, чрез която да се "пусне кръв" на кабинета. "С Христо Иванов съм поставен в една лодка, която непрекъснато се клати", образно обясни ситуацията професорът.

Танев не скри, че атаките са започнали от човек от неговия екип, който му е "подаден като име". Преди година той се съгласил да назначи в политическия съвет за парламентарен секретар въпросната дама, която започнала системно да го атакува. Танев предположи, че именно това е източникът, който е подвел Радан Кънев за ставащото в министерството.

Вчера Кънев нито потвърди, нито отрече исканата смяна на просветния министър, но по-късно през деня заместник-председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Танев обяви, че на изпълнителен съвет на "Реформаторския блок" лидерът на ДСБ е поставил въпроса за снемане на доверието от Тодор Танев.

Министърът призова Кънев да не слуша само един човек, за ставащото в министерството. Той допълни, че би говорил с него, но не сега, защото е много нервен.

"Когато целият Реформаторски блок, всички пет партии и гражданския съвет, който не функционира, кажат, че аз не си изпълнявам работата, тогава аз ще се съглася с тях. Ако става дума за някакво битово недоразумение и това може да махне един министър, значи живеем в побъркана държава", каза още Танев.

Той посочи, че заедно с екипа си е изпълнил и преизпълнил плана за годината, като са подготвени пет закона - за училищното образование, за развитие на академичния състав, за висшето образование, за насърчаване на научните изследвания и за професионалното обучение и образование. Танев смята, че това е огромна работа, каквато не е правена 25 години и към момента има подкрепата на синдикатите, ръководството на БАН и съветът на ректорите.

"Не могат да ни се скарат, защото паралелно с това докарахме 1.3 млрд и всички прокоби, че все ще се спънем, не се сбъднаха. Оправихме се с фонд научни изследвания, който двама министри бутна преди, със Свищов се справихме и други неща", каза още министърът на образованието.

Танев обясни, че не е търсил премиера Борисов, защото не искал да го занимава "с нещо, което се раздухва изкуствено". Професорът обясни, че вече е свикнал с атаките, защото се справя с тях от първия си ден в министерството. В заключение, Танев каза, че не е обиден от случващото се, като би се засегнал само ако му кажат, че нищо не е направил.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване