12/04/15 09:02
(http://www.klassa.bg/)

Шефът на БНБ: Левът не е обезценен, няма да обеднеем от еврозоната

 „Продължаваща фискална консолидация предвижда следващата година, надявам се това да бъде изпълнено. Има гласове, че бюджетът е прекалено консервативен, както и такива, че е прекалено оптимистичен, което говори, че е постигнат баланс. Има предвидени реформи, доколко са реални, ще покаже времето”. Това каза пред БТВ шефът на БНБ Димитър Радев. По повод одитния доклад на Сметната палата той посочи, че Сметната палата имала много трудна задача - да направи одит на банковия надзор до края на 2014 г., т.е не отразява реалното състояние до момента. Констатацията за неефективен банков надзор била направена от самата централна банка. Критериите бяха т.нар. Базелски основни принципи, които са централни в тази сфера. Очевидно е, че има слабости в банковия надзор", смята Радев.

„Българските пари не са обезценени, не поне през последните 19 години. Българският лев струва 0.511922 евро и това няма да се промени. Ако имам два лева в джоба, ще си купя два билета за метрото и ще отида на гости”, пошегува се Радев по повод новата монета от два лева, която влиза на пазара от 7-и декември.

Наследникът на Иван Искров отказа да коментира предшественика си и да отговори на въпрос той ли носи отговорност за банковата криза с КТБ. "Банката има добра традиция новите стопани да не коментират предшествениците си, така че аз няма да наруша това. Надявам се, че след като приключи разследването, включително и на бивши вече чиновници от БНБ, вината за срива на КТБ ще се персонифицира ", категоричен бе Радев.

„На повечето ръководни позиции в БНБ има нови кадри - нови директори на ключови директори, нови подуправители, нови юристи, нови счетоводители. Не работя със стария екип, както се твърди”, посочи още Димитър Радев.

По повод заплатата си от 15 000 лв. и факта, че премиерът взима много по-малко за отговорностите, които носи, Радев се съгласи, че Борисов трябва да получава повече пари за поста си. „Не се чувам често с премиера, когато това става, има конкретни теми, тези разговори са много делови. Последно се чухме преди месец и половина, но цне сме обсъждали бюджета”, каза още гуверньорът на БНБ.

По думите му старата система е концентрирала всички права и отговорности у един човек, но тя вече е радикално променена. „Всички членове на УС сега имат отношение към банковия надзор. Търговските ни банки са с висока ликвидност, системата като цяло е стабилна, но окончателната оценка ще дойде след независима проверка от външни одитори, включително и със стрес тестове”,допълни Радев. Според него българите няма да обеднеят, ако влезем в еврозоната. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване