12/05/15 09:26
(http://www.klassa.bg/)

Адвокат се цели в британската корона

 Пакистански адвокат предяви претенции пред Върховния съд в Лахор за диаманта „Кохинор“, който е в короната на британската кралица. Той твърди, че скъпоценният камък, който сега украсява главата на кралица Елизабет Втора, принадлежи на пакистанската част на Пенджаб и е бил взет насила от британския колонизатор. Поради тази причина посочва кралица Елизбет Втора като обвиняема.

Тезата на адвоката Джауит Джафари е, че 105-каратовият „Кохинор“ принадлежи на Пакистан. Последните години адвокатът е изпратил повече от 780 писма по въпроса до Кралицата и различни институции в Пакистан. Писмата не са взети под внимание.

Пенджаб е географска област в Пакистан и Индия. Ето защо същият камък, който е оценен 150 млн. долара, предизвика конфликт и между Индия и Великобритания. Индийците твърдят, че той е част от тяхната история и поради тази причина група актьори и бизнесмени са наеха адвокати, които да подадат иск пред Върховния съд в Лондон. Групата се нарича „Планина на светлината“, както се превежда името на диаманта.

По време на визитата си в Индия през 2013г. британският министър-председател Дейвид Камерън каза в интервю пред индийска телевизия, че диамантът ще си стои в Лондон. „Ако кажем „добре“ на едните, то ще се стигне до там, че британските музеи ще останат празни“

Британската историята казва, че диамантът е част от кралските съкровища от времето на кралица Виктория. През 1850г. управителят на тогавашната британска колония Индия наредил диамантът да се даде на кралицата. Диамантът е носен от майката на кралица Елизабет II при коронацията на съпруга й Джордж VI през 1937 г. , както и при възкачването на престола на самата Елизабет 1953 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване