12/05/15 09:40
(http://www.klassa.bg/)

Защо Германия тръгва на война срещу ИД?

 Очевиден е главният аргумент на онези, които одобряват военната мисия: трябва да бъде смазана така наречената "Ислямска държава", а като резултат – да се спре войната в региона и да се пресуши изворът на тероризма, който атакува Европа. Както се каза на дебатите в Бундестага, включването на Бундесвера е част от колективната ни самозащита. В Германия избягват да сдвояват въпроса за бежанците с опасността от терор, но очевидно е, че евентуалното сломяване на т.нар. „Ислямска държава” ще намали и потока бежанци към Европа.

Германия вече не може да е само наблюдател

И още: Германия дължи на своя най-близък партньор Франция солидарност, а нейната собствена тежест в европейската и в световната политика не ѝ позволява да седи със скръстени ръце като страничен наблюдател. За добро или за лошо, отдавна отминаха времената, когато Германия развързваше кесията и така се откупваше от други неприятни ангажименти.

Предстоящата операция също не е евтина. Според първите изчисления, до края на идната година мисията ще струва 134 милиона евро. Това е доста по-малко от военния ангажимент на Германия в Афганистан, който излезе на данъкоплатците около милиард, но цифрата със сигурност тепърва ще расте. Нека имаме предвид още, че отбранителният бюджет на Германия е смешно нисък в сравнение с пропорцията в други държави. Включително и защото страната има изключително миролюбива конституция, която, впрочем възлага на Бундесвера единствено отбранителни задачи. А участието във въздушната война срещу ислямистите сякаш не е съвсем самоотбрана.

Сериозни възражения

Германските войски няма да участват в бойни действия, но въпреки това опозиционните партии имат сериозни възражения срещу мисията. Главното сред тях гласи приблизително: знаем какво стана в Ирак, подобни военни намеси само влошават нещата, създават още по-възпалени язви в Близкия Изток и произвеждат джихадисти на конвейер.

Александър Андреев

Опозицията твърди, че т.нар. „Ислямска държава” иска точно това: Западът да я атакува и така да затвърди убеждението на мнозина в ислямския свят, че води кръстоносен поход срещу мюсюлманите. Намесата на Германия ще увеличи и опасността от тероризъм вътре в самата страна, предупреждават левите. Едно предупреждение, което външният министър Щайнмайер гневно отхвърли като „перверзна логика”.

Дискусията за военната интервенция на Бундесвера в Сирия се води и в цялото обществото. Част от германците са недоволни, защото според тях мисията няма ясен мандат, не се знае колко ще продължи и колко ще струва. Хората, разбира се, се тревожат и от опасността техни близки да загинат във войната. Страх ги е и от атентати на ислямисти в Германия. Но това решение на Бундестага, според мен, ще възвърне част от изгубеното доверие на хората към Ангела Меркел. Последните допитвания, впрочем, показват именно това.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване