12/05/15 20:39
(http://pik.bg)

Зъболекари от цялата страна ще вземат участие в силанизирането на детските зъби

Зъболекари от цялата страна ще вземат участие в силанизирането на детските зъби

Повече зъболекари от страната ще бъдат включени в силанизирането на детските зъби, съобщи проф. Росица Кабакчиева от Детска дентална медицина на Софийския факулет, цитирана от БНР.

Специалисти по Детска дентална медицина, членове на Българския зъболекарски съюз и експерти от Министерство на здравеопазванено отчетоха Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 годишна възраст. Проф. Росица Кабакчиева от Детска дентална медицина на Софийския факулет посочи, че силанизирането не е достигнало до малките населени места, до децата от социалните институции:

Силанизирането, което беше конкретна дейност по изпълнение на тази програма, се нуждае от включване на повече хора: участници, изпълнители на тази дейност. Зъболекарите имат желание, но явно още не са намерили пътя. Недостигът е в това, че програмата не е стигнала до малките селища и градове, социалните домове също не са засегнети.

 Безплатното силанизиране на зъбките по програмата обхваща децата на 6 до 8 години, но за жалост не се работи по силанизацията на учениците.Заради изключителната си важност и осигуреното финансиране програмата ще продължи да действа до 2020 година с особен акцент за възраждане на профилактиката на заболяванията на зъбите на децата от 0 до 18 години.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване