12/05/15 07:30
(http://pik.bg)

Камионите плащат тол такси с SMS от 2017 г.

Камионите плащат тол такси с SMS от 2017 г.

От 2017 г. камионите ще плащат тол такси за изминатите километри по магистралите чрез изпращане на SMS. Работи се за въвеждането на смесена система за таксуване на автомобилите. За колите до 3,5 тона ще има електронна винетка, а камионите ще плащат тол такси за изминато разстояние по магистрала. Това каза пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. След като се въведе тол системата за тежкотоварните автомобили, те ще бъдат проследявани през сателит чрез GPS базирана система, пише "Стандарт". По магистралите трябва да се сложат камери, да се направи връзка със системите на МВР, автомобилна администрация и Агенция "Митници". Тол таксата ще се плаща с изпращане на SMS, онлайн, на бензиностанция или на митницата. За догодина е планирана процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за въвеждане на системата. Целта е през 2017 г. системата да се въведе пилотно.

Имаме 40 хил. км пътища в държавата, от които половината са общински без винетка, а останалите - републикански. За тях през 2004 г. беше въведена винетка, но тогава отпадна пътният данък, припомни министърът. Тя посочи, че в Швейцария, Австрия и Германия се плаща тол такса за магистралите плюс пътен данък, който се връща към пътните агенции за ремонти.

Ако се сложи такса за изминато разстояние на леките коли, това ще е по-скъпо спрямо купуването на годишна винетка, която след поскъпването излиза 8 лв. на месец, изчисли Лиляна Павлова. "Минимум 600 млн. лв. ни трябват годишно, за да поддържаме пътищата. Ние разполагаме с 200 млн. лв. Има пътища, които не са ремонтирани 35-40 години", обясни тя. Лиляна Павлова подчерта, че магистралите се строят с европейски средства, а парите от националния бюджет и винетките са за поддържане.

На 7 декември ще бъдат отворени оферти за два лота от магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч, каза министър Павлова. Очаква се изграждането да започне през 2017 г., ако няма проблеми с отчуждителните процедури. В такъв случай работата ще приключи към 2020 г. Министърът увери още, че са осигурени повечето машини, необходими за зимното почистване на пътищата.

Копирано от standartnews.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване