12/05/15 14:10
(http://www.dnevnik.bg/)

Колумбия обяви, че е открила галеон със съкровище за $1 млрд.


Прочутият испански галеон "Сан Хосе", потънал край бреговете на Колумбия преди три века, е открит и на борда му може би има съкровище за 1 милиард долара, обяви президентът на страната.

В петък Хаун Мануел Сантос каза, че отломките са край брега на Картахена и вероятно сред тях лежат златни и сребърни монети, изумруди и други скъпоценни камъни.

Повече подробности ще бъдат представени на пресконференция в събота, но вероятно това ще се превърне в нова фаза от спора за това кой притежава находката.

"Сан Хосе" е бил част от флотилията на испанския крал Филип V по времето, когато той воюва с англичаните във Войната за испанското наследство (1701-1714), в която Испания губи контрола над Южна Италия, Сицилия, Сардиния, Милано и Нидерландия.

В правителственото съобщение не се съобщава за спора с американската компания за издирване на потънали кораби и съкровища Sea Search Armada (SSA), която съобщи още през 1981 г., че е установила района, в който е потънал галеонът.

Преди близо 35 години Колумбия и SSA са били партньори и са се договорили за сди поделят намереното. Но после властите в Богота обявяват, че находката принадлежи на Колумбия. Същото постановява през 2011г. и американски съд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване