12/05/15 01:14
(http://pik.bg)

Митрополит Иларион: Музиката е посланик между душите на хората

Митрополит Иларион: Музиката е посланик между душите на хората

С "Рождественска оратория" на митрополит Иларион започна серията от Коледни концерти от фестивала „Рождество Христово” в Софийската опера и балет, който ще продължи до 27 декември, предаде.

Митрополит Иларион (Алфеев) заяви, че музиката е посланик между душите на хората. От своя страна директорът на операта акад. Пламен Карталов отбеляза, че след представянето на операта "Борис Годунов" под купола на храм "Александър Невски", сега "Рождественската оратория" се изпълнява под купола на храма на културата.

В обръщението си към медиите преди концерта митрополит Иларион каза, че е проведено заседание на Българската православна църква и Руската православна църква, на което е разглеждана канонизацията на архимандрит Серафим Соболев, който е служил дълги години в София.

Владиката Серафим пристига в България след революцията в Русия през 1917 г. Той става близък приятел на много български интелектуалци. Владиката е погребан в руския храм "Свети Николай Чудотворец", в София, в който е служил. На изпълнението на ораторията дойде лично и Негово Светейшество патриарх Неофит, както и много владици, и папският нунций. Ораторията бе уважена и от Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, както и други общественици.

Преди началото на концерта митрополит Иларион обясни, че текстовете са взети от Библията - от Стария завет, пророчеството на Исая и Новия завет. Митрополит Иларион каза още, че този концерт е подарък за патриарх Неофит по повод неговата 70-годишнина. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване