12/05/15 08:48
(http://www.klassa.bg/)

Нямало незаконна сеч в местността „Меча поляна“ на Витоша, а "стъпкване на дръвчета" заяви, министър Танева

 На въпросите на депутата от Народен съюз Георги Ковачев към министър Танева за унищожването на гори в природен парк „Витоша“, мерките предприети с цел опазване на богатството на парка, кога се предвижда залесяване на унищожената гора  с какви средства ще бъде финансирано и кой ще понесе отговорността за незаконната сеч ?

Нямало незаконна сеч в местността "Меча поляна" на Витоша според земеделския министър.

Според Танева всъщност става въпрос за „повреждане на фиданки“С тежка техника били „стъпкани“ 430 фиданки, от които само 105 били залесени с доброволен трудПо случая са наказани директорът на Югозападното горско стопанство – с глоба в размер на месечната му заплата, както и старшият лесничей, който е уволнен. Горският инспектор, отговарящ за конкретния регион, е с последно предупреждение за уволнение и е преместен на друга работа. На 21 ноември пострадалата местност вече била отново залесена – със смърч, бук и бял бор. Проверката по случая обаче продължава, като се разпитват служители от дирекцията за управление на Природен парк „Витоша“.

 

„Витоша“ е първият парк в България, а и на Балканския полуостров. Той е сред  най-посещаваните защитени територии в страна. Растителният свят на природен парк „Витоша“ е изключително богат и многообразен, формирал се е милиони години в резултат на специфичните геоложки характеристики на планината, климатичните промени и активната човешка намеса през последните няколко века. Няколко пъти, местността „Меча поляна“, част от природен парк „Витоша“, е била залесявана, благодарение на доброволци - през 2004, 2006, 2007 и 2008 г. В последната седмица, за тази местност са подадени сигнали до полицията, че са изсечени 20 декара млада гора.

Георги Ковачев каза, че ще провери поднесената му информация и ще следи случая.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване