12/05/15 16:31
(http://pik.bg)

Пет начина да подобрим работата на компютър с Linux

Пет начина да подобрим работата на компютър с Linux

Ако използвате Ubuntu, компютърът ви вероятно работи с доста добра скорост, което ви позволява да вършите задачите си спокойно и безпроблемно. Все пак, има случаи, когато компютърът ви не е достатъчно бърз или просто искате да сте колкото се може по-продуктивни.

Предлагаме ви информацията на Make Use Of, 5 начина да ускорите Linux компютър.

1. Управление на приложенията, които стартират при зареждане на вашия компютър

Разбира се, първото нещо, което може да направите е да ограничите  приложенията, които стартират при зареждане на вашия компютър. За да направите това отворете „Dash“ и изпишете „startup”. Ще се отвори инструментът Startup Applications, където можете да добавяте / премахвате / включвате / изключвате. Ако програмите, които не искате да се стартират при зареждане на системата, са в този списък, просто ги забранете тук. Ако не ги виждате, ще трябва да отворите всяка отделна програма и да проверите настройките.

2. Инсталирайте правилните графични драйвери

Ако някои графични задачи като десктоп ефекти или игри се изпълняват бавно, опитайте да инсталирате драйвери които са конкретно за вашата графична карта. Отворете Dash, потърсете „drivers” и отворете „Additional Drivers“ инструмента. Той ще ‘разгледа‘ хардуера, който е свързан към компютъра ви и ще ви предложи съвместими, патентовани драйвери, които е добре да инсталирате.

3. Преминете към по-лека десктоп среда

Ето кои са най-популярните леки десктоп среди – Xfce, LXDE, Openbox и i3. Всички те са по-леки от Unity, но дали ще ги изберете може да прецените сами.

4. Променете стойността за „Swappiness”

Swappiness може да приема стойности между 0 и 100, и определя колко е вероятно системата да придвижи нещо от RAM на SWAP дяла на вашия твърд диск. Където 0 е много малко вероятно, а 100 е много вероятно. SWAP дялът е просто допълнително пространство, който системата може да използва, ако RAM е пълна. Ако имате SSD, обикновено е добре да не разполагате с SWAP дял, защото това ще създаде много четене и запис, което ще намали живота на SSD диска ви. За потребители с традиционните твърди дискове, обаче този проблем не съществува.

5. Почистете всичко ненужно

Резултат може да даде и изтриването на всички ненужни файлове от компютъра ви. Така вашият твърд диск няма да губи време в търсене на файлове, от които се нуждаете или в търсене на свободно място за новите файлове, които искате да запазите.

Източник: digital.bg

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване