12/05/15 16:53
(http://pik.bg)

ПИК TV: Последно сбогом с Атанас Свиленов

ПИК TV: Последно сбогом с Атанас Свиленов

Сбогувахме се с българския кинокритик и изкуствовед Атанас Свиленов.
Поклонението пред личността му се състоя в църквата „Света София”.

За да кажат последно сбогом с Атанас Свиленов днес дойдоха режисьори, актьори и публични дейци. Сред тях бяха председателят на Съюза на Българските филмови дейци Иван Павлов, поетът и журналист Любен Лачански, режисьорът Георги Стоянов, актрисата Илка Захариева и преподавателят в Нов Български университет и бивш лидер на СДС Екатерина Михайлова.

Председателят на Съюза на Българските филмови дейци Иван Павлов заяви, че Атанас Свиленов е имал силна гражданска позиция и го е чувствал много близък. „Когато се разделяме с близки хора оставаме самотни и по линия на това, че ерудираните, талантливите, хората с позиция, когато си отидат трябва да видим други, които да ги заместят. Така, че ще започна да се оглеждам за човек, който ще го замести. Но, той не може да бъде заместен, всеки един от нас е индивидуалност”, каза още Иван Павлов.

Атанас Свиленов почина на 3 декември на 78 години, след дълго боледуване. Той е автор на 20 книги и стотици публикации по проблемите на киното, джаза и естетиката.

Свиленов е роден на 18 ноември 1937 г. в София. Завършил е славянска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Редактор в Българска национална филмотека, сп. “Пламък” , културния отдел на в. “Земеделско знаме”, отдел “Критика” на в. “Литературен фронт”.
Бил е главен редактор на вестниците “Литературен форум” и “Демокрация”, директор на Българската национална филмотека. Оглавява и филмотечния архив в Българска Национална телевизия. Бил е член на Сдружението на български писатели.

Атанас Свиленов е автор на над 20 книги – „Пристрастия”, „Отблизо”, „Събеседници”, „Притежание на паметта”, „Премеждия с интервюта”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване