12/05/15 09:15
(http://www.klassa.bg/)

Синодът брани с митинг и молебен „Св. Ал. Невски”

 

Камбаните на черквите бият на умряло

Синодът свиква митинг и молебен рано сутринта в понеделник. Причината е дело за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски”, на което Върховния административен съд дава ход в понеделник, съобщиха от Синодалната палата.

Делото се завежда по жалба на двама граждани, които оспорват акта на Министерския съвет от 1 октомври 2014 година, с който катедралният храм беше предаден на Българската православна църква. Веселин Любомиров Станков и Страхил Георгиев Керелов, представител на културно-историческо дружество "Будител" атакуват решението на кабинета „Свети Александър Невски“ да бъде обявен за  частна държавна собственост.

На делото в понеделник, което започва от 9 часа, ще присъстват и всички членове на Светия синод. Тридесет минути по-рано, от 8.30 часа свещеници и миряни ще излязат на мълчалив протест пред съда, а след това ще отслужат и молебен. Камбаните на всички столични храмове пък, ще бият на умряло от рано сутринта.

Междувременно българските църковни общини зад граница започнаха да събират подписки за запазване собствеността на храма в ползва на Българската православна църква.

“Разтревожени сме от решението на Върховния административен съд, който е дал ход на делото срещу решението на Министерския съвет от 1 октомври 2014 г., с което държавата дари собствеността на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска патриаршия. Миналата година ние, които живеем извън България, зарадвахме, че храмът вече е собственост на БПЦ, се казва в открито писмо от ръководството на Българската епархия за САЩ, Канада и Австралия

до патриарх Неофит. В понеделник ние сме единни с вас, също ще отслужим молебен и ще се молим и в частните си молитви храмът да остане на Църквата”, се казва още в писмото.

В неделя, на Никулден, във всички български храмове в САЩ, Канада и Австралия също ще бъде отслужен молебен.

„Да даде Бог, по молитвите на свети Николай Чудотворец, съдът да потвърди правото ни на собственост“, завършва писмото на клира и миряните ни зад океана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване