12/05/15 09:08
(http://www.klassa.bg/)

Стрелецът от Калифорния се сдушил с терористи от „Джебхат ан Нусра“ и „Ал Шабаб“

 Американецът, който заедно със съпругата си извърши въоръжено нападение в град Сан Бернардино, щата Калифорния, е контактувал с членовете на терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“ и сомалийската „Ал Шабаб“. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на представител на федералните власти.
Не е изяснено какви точно са били контактите между тях.

28-годишният Саид Ризван Фарук и 27-годишната му съпруга Ташфин Малик в сряда нападнаха център за хора в неравностойно положение в град Сан Бернардино. Те нахлуха в институцията и откриха огън с автоматични оръжия, пише "Фокус". В резултат бяха убити 14 души и 21 бяха ранени. 

Стрелбата в Калифорния, при която бяха убити 14 души тази седмица, ще бъде разследвана като терористичен акт, обяви Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР). „Открихме доказателства, които ни показаха, че е имало сериозно планиране на атаката“, заяви Дейвид Боудич, помощник-директор на ФБР в Лос Анджелис.

Разследващите също обявиха, че не са имали данни за двамата нападатели преди атаката, въпреки информацията, че двойката или един от тях са били в контакт с хора, които са били обект на разследване на ФБР – завършено или текущо.

Стрелците в Калифорния може да бъдат свързани с терористи, въпреки че американските власти нямат доказателства, че са принадлежали към терористична групировка, каза пред репортери директорът на ФБР Джеймс Коми. 

„Досега ние нямаме данни тези убийци да са част от организирана голяма групировка или част от клетка. Няма никаква индикация и да са част от терористична мрежа“, каза Коми. Освен това, ФБР не разполага с информация, дали нападателите са действали по нареждане на терористичната групировка „Ислямска държава“ или сами са взели решението за атаката.
Джеймс Коми призна, че по случая действително има много неизвестни.. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване