12/05/15 09:11
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев имал три самолета

 

Фирмата му „Сънлайт еър“ притежавала два „Бомбардие“ и един „Лиър джет“

3 самолета са били на разположение на укриващия се зад граница от родното правосъдие банкер Цветан Василев. Това съобщи за агенция „Монитор“ шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. Авионите -два „Бомбардие“ и един „Лиър джет“, до миналата година са били собственост на фирмата на забегналия банкер „Сънлайт Еър“, а разследващите разбрали за тях, след като започнала проверка на имуществото му за незаконни доходи.

„Фирмата на Цветан Василев „Сънлайт еър“ е купила 3 самолета – два „Бомбардие“, всеки по 5 250 000 щатски долара, и един „Лиър джет“.

Покупките са били на лизинг

обясни още Георгиев. По документи обаче на 28 март 2014 г. единият самолет „Бомбардие“ е продаден за 5 176 606 евро.

„Ние претендираме за тази сума, защото след като той е продаден ние не можем да докажем, че купувачът не е добросъвестен“, допълни шефът на КОНПИ. Затова комисията е включила и тази сума в бъдещия иск, който ще бъде внесен в съда за конфискация на имането на Василев, което е придобил с незаконни средства. Към момента сумата, която ще бъде потърсена в съда възлиза около 931 млн. По делото обаче са наложени запори на имущество за 603 млн., тъй като част от купените от забегналия банкер и семейството му активи вече са продадени.

„Не знаем къде са парите, но ако влезе в сила осъдително решение в наша полза, държавата ще си ги потърси“, категоричен бе Георгиев. През септември 2014 г. другият самолет „Бомбардие“ е бил взет от лизингодателя, тъй като са

спрели плащането на вноските

Това не е фалираната КТБ, а друга българска банка. Предаването на самолета е станало на 19 септември от „Сънлайт еър“ в техническа изправност и летателна годност, допълниха от комисията.

Третият самолет - „Лиър джет“, също е купен на 18 май 2011 г. С договор за лизинг за срок от 10 г. Той е придобит косвено със средства от КТБ, тъй като банката е кредитирала лизингодателя – фирмата „Партнер лизинг“. За този самолет от март 2011 до май 2014 г. са платени 5 771 606 щатски долара, представляващи авансово плащане. През ноември 2014 г. е сключен нов договор между лизингодателя и лизингополучателя „Сънлайт еър“ и нов лизингов получател – фирма в София.

„Сега самолетът е на

тази фирма, която ще го изплаща до 2021 г.

Няма как да претендираме, защото няма никакви данни, че представителите на фирмата са знаели, че този самолет е придобит със средства от незаконна дейност. Това е съдбата на трите самолета – и трите ги няма“, обясни още Георгиев.

До сега комисията е наложила рекорден запор на имане на Цветан Василев. Със съдебно решение са блокирани имението му в Женева, както и 4 сметки в швейцарски банки, в кои по свидетелски показания се намират скътаните за „черни дни” пари на забегналия банкер. Предполага се, че в тях има между 50 и 100 милиона лева в различни валути, научи агенция Монитор.

Цветан Василев е обвинен в присвояване на 206 млн. лева от КТБ. От година насам обаче банкерът е в Сърбия и се чака решението на белградския съд дали да бъде екстрадиран у нас, както поискаха българските власти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване