12/06/15 17:49
(http://www.dnevnik.bg/)

Комисията за незаконно придобито имущество проверява повече от 40 популярни личности


Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество проверява в момента повече от 40 популярни личности. Сред тях има политици, магистрати и бизнесмени, съобщи днес по Би Ти Ви председателят на комисията Пламен Георгиев.

В отговор на въпрос, той уточни, че до момента по-голяма част от проверките приключват без повдигане на обвинения. Пламен Георгиев добави, че конфискацията на имуществото не зависи от това дали даден човек е признат за виновен или не от съд, по обвинения за извършени престъпления.

"От три години действа т.нар. гражданска конфискация. Процедурата е такава, че ако проверяваният докаже произхода на имуществото си, то не му се взима, независимо какъв е изходът от наказателното дело. В сила е и обратната хипотеза – оправдаване от съда, но отнемане на имуществото от комисията", поясни председателят на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Георгиев описа схемите, по които Цветан Василев, за когото комисията по-рано през седмицата поиска да възстанови почти 1 млрд лева, е източвал Корпоративна търговска банка. Първият вариант е чрез свързани фирми, притежавани от него, като парите от взет кредит минават през няколко дружества и последното по веригата, отпуска суми за покупка на имоти или активи. Другият вариант за източване е чрез договори за консултантски услуги, като за сделка примерно за 300 хил лева, се дава хонорар от половин милион лева.

В отговор на въпрос Пламен Георгиев обяви, че Христо Бисеров, който също се проверява от комисията, има имоти в чужбина. Той обаче отказа да съобщи повече подробности, тъй като работата по неговия случай още не е приключена в комисията.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване