12/06/15 08:12
(http://pik.bg)

Над 5 400 души са именици на Никулден в Община Стара Загора

Над 5 400 души са именици на Никулден в Община Стара Загора

Общо 5 401 души, регистрирани в Стара Загора, ще празнуват името си в неделя, 6-ти декември, когато българската православна църква отбелязва Деня на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Това съобщи Маргарита Нейчева, директор на Дирекция „Гражданска регистрация“ в Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината.

Най-многобройни са мъжете, носещи името Николай - 2914 и Никола – 1389. По традиция на Никулден името си ще празнуват и 438 дами на име Николина и 266 – Николинка. Не забравяйте да честитите и на имениците Никол, Николета, Нина, Нинка, Ния, Ненка, Нейчо, Кольо Нико и Ница. Никулден заема важно място в българската празнична традиция.

Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Св. Николай се паднали всичките води. Затова той се приема като покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

По традиция на 6-ти декември се приготвя богата празнична трапеза, като основното ястие е риба. На 6 декември от 18.30 часа в старозагорското село Калояновец ще се проведе „Празник на рибата“. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване