12/06/15 10:51
(http://pik.bg)

Само в ПИК - Гаф: Протестиращи казанджии крият милиони от държавата

Само в ПИК - Гаф: Протестиращи казанджии крият милиони от държавата

Голям автогол си вкараха протестиращите казанджии, които днес се събраха, за да оспорват приетите наскоро промени в Закона за акцизите. В репортаж в сутрешния блок на Нова телевизия един от говорителите на събралите се десетина казанджии, без да подозира какво се крие в изказването му, сам призна, че е работил безнаказано и тотално извън закона не само по новите правила, но и по тези, които би трябвало да се следват вече 9 години.

Казанджията се похвали на зрителите, че разполага с четири казана с капацитет от по 500 литра всеки, в които изварява ракия по поръчка и за собствена консумация и винаги досега е бил етичен и съвестно е спазвал закона. В това число е заплащал осигуровки, данъци, заплати. Тези казани са негова собственост в два различни малки обекта за дестилиране, които по стария закон трябва да са с капацитет до 1000 л. По кадрите се видя, че тези два обекта са разположени в едно помещение, а единственото, което ги разделя „пред закона“ е бутафорна преграда от ПВЦ. Така реално капацитета на неговия обект за изваряване на ракия става заветните 2000 литра на едно зареждане, което както и да бъде погледнато е извън закона и се води промишлено производство.

Ето какви са сметките – към момента подобни казанджийници, които по данни на Министерството на финансите са около 2000 регистрирани на територията на страната, внасят в хазната 700 хил. лв. акцизен данък годишно. Това средно прави 350 лв. внесен акциз на всеки подобен обект за година.  Имайки в предвид, че той прави по 150 – 160 литра ракия на едно зареждане на тези казани и то за 8 часа, то би следвало да заключим, че неговият обект е работил само едно денонощие през изминалата година. Протестиращите обаче не са доволни от поставените ограничения да изваряват ракия от юли до декември, когато реално зреят всички плодове за ракия, и държат да могат да изваряват целогодишно, което при едно денонощие работа е напълно ненужно искане.

Сметките на специалистите показват, че всеки малък обект за дестилиране на ракия, който по правилника досега трябва да е с казани с обем до 1000 л., годишно изварява минимум 50 пъти, което прави около 15 000 л ракия на година. Това при намалена акцизна ставка подлежи на акцизно облагане в размер на 82 500 л. годишно, от които всеки такъв обект плаща средно по 350 лв.  И тук идва въпросът – къде са Агенция Митници в този момент?

Промените в закона бяха предложени от Емил Димитров - Ревизоро и бяха приети на второ четене в края на ноември. След тяхното въвеждане се предвижда да се спазват следните правила – едно лице може да притежава само един малък обект за дестилация, който да е с капацитет от 500 л. Количеството, което може да се изварява от този обект за едно лице е до 30 литра ракия (40%) с намалена ставка на акциза, което е само и единствено за лична консумация от семейството на този, който е поръчал изваряването на ракията от обекта. За количества над тези 30 литра – следва да се заплаща пълен размер на акциза. Освен това, тъй като по закон трябва да изваряват ракия само от плодове (собствено производство на възложителя на услугата по изваряване), то операциите по изваряване да се осъществяват само в периода юли-декември, включително. В България плодове извън този период няма как технически да се изваряват, защото няма зрели плодове извън този период, които да са преминали през едномесечен период на ферментация (необходим период на ферментиране преди изваряване). В периода януари-юни пак може да се вари ракия, но само ако казанджийницата предварително уведоми за това Агенция „Митници”.

„„Хората, които имат казани в двора, гаража, избата си и варят до 500 литра с едно зареждане, могат да са спокойни, ако са регистрирани, и не лъжат в количествата”, това коментира Емил Димитров - Ревизоро, който внесе промяна в Закона за акцизите, касаещ нелегалното производство на ракия в казани с обеми над 500 литра. Той допълни, че „от юли до декември е времето на зреене, бране и ферментиране на всички плодове, съдържащи захар. Черешите зреят през май и юни. Юни се берат, ферментират един месец и през юли се вари ракия от тях. Няма как да се вари ракия от череши през април, да речем. Гроздето се бере през септември, ферментира месец и се вари ракия през октомври и ноември. Декември вече е студено и всеки технолог ще ви каже, че няма как нещо да ферментира при ниски температури и след това да се вари ракия от него”.

Като цяло промените в закона целят да повишат приходите в държавната хазна и предвиждат да ударят по над 2000 специализирани малки обекти за дестилиране, които като героят ни в този материал, нелегално бълват промишлени количества алкохол, без да плащат на държавата. Продават ги нелегално с етикети „домашна ракия“ и прикриват от държавата приходи, чиито акцизи по данни на Министерството на финансите се равняват на над 185 милиона лева годишно. Това производство е прикрито зад малки частни фирми и заема 50% от производството на ракия в страната ни. Така ще се съхрани домашната ракия и най-вече нейният имидж, който именно заради рисковото производство на тези нелегални казанджийници става обект на множество нападки.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване