12/06/15 09:37
(http://pik.bg)

Фандъкова: Предвидили сме намаляване на вредните емисии с 25% до 2030 г.

Фандъкова: Предвидили сме намаляване на вредните емисии с 25% до 2030 г.

Проектите ни за градския транспорт, подмяната с екологични превозни средства и особено изграждането на метрото имат вече своите ефекти. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Денят с Георги Любенов” по БНТ.

„Само с подмяната на 90% от тролейбусите, която вече е факт в София, намалихме консумацията на енергия с 15%. С новия проект за третата линия на метрото очакваме с 90 тона годишно да намалеят вредните емисии в София”, заяви Фандъкова и добави: „За мен това е водещо. Заложих в своята програма зелените политики във всяка една от сферите. Това беше и отговорната позиция на всички мои колеги”.

По думите й, сред европейските столици София заема наистина незавидно място и това е така, защото екологичните мерки, които се предприемат едва от няколко години, дават бавно резултат. „Няма как да наваксаме толкова бързо, но е важно да имаме конкретни цели и да измерваме постигнатото”, посочи кметът на София.

"Това, което сме заложили по-скоро е намаляване с 25% на вредните емисии до 2030 г. Ще дам конкретни примери – започнахме подмяната на уличното осветление, реализирахме част от пилотния проект, който ще продължи. Само с подмяната на 8 000 осветителни тела намаля чувствително не само консумацията на енергия, която е важната цел, но и разходите. Само в участъка хората са забелязали бул. „Евлоги Георгиев”, подмененото осветление между ул. „Граф Игнатиев” и НДК , че имаме повече от 2 пъти намаляване на консумацията на енергия и 2 пъти увеличаване на осветеността”, подчерта Фандъкова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване