12/07/15 12:28
(http://www.dnevnik.bg/)

Адвокатите на синода поискаха съдът да отхвърли жалбата срещу собствеността на "Св. Александър Невски"


Патриарх Неофит вярва, че храм-паметникът "Св. Александър Невски" ще остане собственост на Българската православна църква (БПЦ). Той коментира това пред журналисти преди днешното заседание на Върховния административен съд, който заседава по жалба на дружество "Будител" срещу решението на служебното правителство на Георги Близнашки от октомври 2014 г., с което храмът е предоставен на БПЦ, предаде БТА.

Патриарх Неофит заяви, че очаква съдът да потвърди решението на Министерския съвет и се надява делото да бъде решено положително.

Ловчанският митрополит Гавриил определи жалбата на дружество "Будител" като абсурд и допълни, че храмът не може да остане без духовно ръководство. По думите му по закон и логика "Св. Александър Невски" трябва да остане на църквата.

Веселин Станков от дружество "Будител" заяви, че при решението на служебното правителство е нарушена административната процедура. По думите му Велико Народно събрание е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна, а той единствено да се управлява от БПЦ, и това не може да бъде отменено от временен Министерски съвет.



По време на заседанието на съда адвокатите на църквата заявиха, че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес. Според тях прехвърлянето на собствеността върху храма на БПЦ не накърнява по никакъв начин правата на жалбоподателите, защото храмът остава достъпен за всички, дори и тези, които не изповядват православната вяра.

Съдът трябва да се произнесе в 30-дневен срок дали да допусне жалбата на дружеството.

Преди заседанието на съда беше отслужен молебен за изпросване на Божията помощ за запазването на патриаршеската катедрала като собственост на БПЦ, а след началото на заседанието камбаните във всички столични храмове биха тревожно.

На 3 декември ВАС даде ход на делото по жалба на културно-историческо дружество "Будител" против решение на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Обявяването на храм "Св. Александър Невски" за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври и затова на 8 декември Светият синод ще връчи църковния орден "Св. св. Кирил и Методий" на служебния премиер Георги Близнашки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване