12/07/15 15:11
(http://www.dnevnik.bg/)

България е сред шестте най-засегнати в света от бедствия през 2014 г., сочи доклад


Три балкански държави, засегнати от най-тежките от 120 години насам наводнения, са сред шестте най-пострадали от крайности във времето през миналата година.

Сред тях е и България, заемаща шесто място в света, заради наводнения и градушки, отнели живота на 31 души и нанесли тежки щети на реколтата и туризма. Другите две страни са Сърбия под №1 и Босна и Херцеговина под №3 в класацията.

Година по-рано България е била на 77-о място, лидерът Сърбия – на 93-о, а Босна и Херцеговина – на 89-о.

Заключенията са на международна група за изследване ефекта от промените в климата в периода 1995 - 2014 година, предвождана от организацията Germanwatch.

В челната десетка са още Афганистан (2), Филипините (4), Пакистан (5), Непал (7), Бурунди (8), Боливия (9) и Индия (10).

"При затоплящ се климат хората трябва да свиват с тенденцията на внезапни и проливни валежи", казва Зьонке Крефт, един от авторите на Global Climate Risk Index. Той допълва, че през миналата година балканските страни са получили помощ от Фонда за солидарност на ЕС, който може да стане прототип на подобен световен фонд, ако тази седмица има сделка на конференцията на ООН за климата в Париж.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване